Jubileum

2022.07.28. 13:43

Harminc éves Kovács Antal olimpiai aranyérme

Három évtizede, 1992. július 28-án szerezte meg Magyarország első és eddig egyetlen cselgáncs olimpiai aranyérmét Kovács Antal.

Munkatársunktól

Kovács Antal öröme, miután a 95 kilogrammos súlycsoportban olimpiai bajnok lett 1992-ben Barcelonában

Fotó: Honéczy Barnabás (MTI)

– Harminc év távlatából emlékszik még a barcelonai mérkőzéseire?
– Hogyne! A hangulat jut először eszembe, nem beszélve arról, amikor megkaptuk a formaruhánkat, amelyet a legismertebb német sportszergyártó cég készített… Aki a nyolcvanas években fiatal volt, tudja, mit jelentett ilyen feliratú holmikért beállni a kétszáz méteres sorba a bolt előtt.

– Azért azt se felejtsük el, hogy olimpiai bajnok sportolóinkkal is találkozott!
– Egy levegőt szívhattam Egerszegi Krisztinával és Darnyi Tamással, de együtt utaztam ki a játékokra Farkas Péterrel és Kovács „Kokó” Istvánnal is. Azt hittem, ők olyan sztárok, akikhez hozzá sem lehet szólni. Szerencsére nagyon jó fejek voltak.

– A magyar dzsúdósok jól kezdtek az olimpián, Csősz Imre bronzérmet szerzett.
– Akkor hittük el igazán, hogy nekünk is van keresnivalónk Barcelonában. Aztán másnap, amikor én aranyat nyertem, azt éreztük, hogy megváltjuk a világot.

A Nemzeti Sport teljes interjúját itt olvashatja el. A dr. Kovács Antallal készült korábbi riportunkat pedig ide kattintva találja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!