Kajak-kenu

2022.07.12. 07:30

Kiszli Vanda Világjátékok-győztes!

A tizenkilenc ellenfél mellett az izgalommal, a hőséggel és az ezzel járó magas páratartalommal is meg kellett küzdenie Kiszli Vandának az egyesült államokbeli Birminghamben.

B. S.

Kiszli Vanda 12 másodpercet vert üldözőire. (Fotó: MW)

A Világjátékoknak otthont adó amerikai Birmingham városában magyar idő szerint hétfő éjjel rendezték a maratoni kajakosok számára a rövidkörös (3,4 kilométer) verseny döntőjét, melyre az Atomerőmű SE hatszoros világbajnoka, Kiszli Vanda futamgyőztesként kvalifikált. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnél (ICF) előzetesen favoritnak számító paksi klasszis nem borította a papírformát, 15:22,46 perces idejével elsőként ért célba, tizenkét másodpercet verve a második spanyol Eva Barriosra (15:34,49) és a harmadik Csikós Zsókára (15:34,69).

"Fejben is és testileg is kemény verseny volt – árulta el lapunknak a világ- és Európa-bajnok paksi kajakos. –Nagyon izgultam, de próbáltam magam lenyugtatni amennyire csak tudtam, mert nagyon fókuszban kellett lennem. Ritkán kerülök ebbe az állapotba, de akkor nagyon benne vagyok, és nem látok, nem hallok, csak megyek és csinálom, ami a dolgom. Nagyon meleg van itt magas páratartalommal, ami nem könnyíti meg a helyzetünket."

Az érmesek, középen Kiszli Vanda (Fotó: Freschli József)

Kiszli Vanda elmondta, az utolsó futásnál és az utána következő evezésnél tudta, mindent bele kell adnia, plusz még egy kicsit ahhoz, hogy elérje célját.

„Mivel Zsóka sprinter, tudtam, nagyon gyors lesz a végén, ezért kellett egy hosszú hajrá – nyilatkozta a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) stábjának a döntő után Kiszli Vanda. – Próbáltam minél gyorsabban futni és olyan keményen evezni, amennyire csak tudtam. Meglepődtem, azt hittem közelebb vannak, de csak azután tudtam megnyugodni, amikor beértem a célba" – fogalmazott a paksi kajakos.

A klasszikus, 26 kilométeres verseny döntője magyar idő szerint ma 16 órakor rajtol, természetesen Kiszli Vandával a mezőnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!