Női futsal

2022.07.01. 07:40

Nem felemelt kézzel utaztak ki Portóba

Hat nap alatt négy mérkőzéssel készült a mai, portugálok elleni Európa-bajnoki elődöntőre a magyar női futsalválogatott. Folk Zsuzsanna szerint fárasztó, egyben tanulságos egy heten vannak túl.

Berg Sándor

Folk Zsuzsanna (szemből) mind a négy edzőmeccsen pályára lépett és egy gólt is szerzett. Fotó: TN

Fotó: Rose_photography

=Az előző hetet Porecben töltötte a magyar női válogatott, ahol Svédországgal, Lengyelországgal, a házigazda Horvátországgal, valamint Finnországgal mérkőzött meg az Európa-bajnoki négyes döntőre készülve. 

„Tartalmas, egyben fárasztó és tanulságos heten vagyunk túl. Négy mérkőzést játszottunk hat nap alatt, közben edzettünk is a szabadnapokon és minden nap volt videóelemzés. Hasonló játékstílusú csapatok ellen mértük össze tudásunkat az Európa-bajnokság előtt, próbáltuk alkalmazni a tanult elemeket – nyilatkozta lapunknak a tolnai származású Folk Zsuzsanna. – Szerencsémre mind a négy mérkőzésen pályára léphettem, a horvátok ellen 4–1-re megnyert meccsen gólt is szereztem, aminek különösen örültem, főleg, hogy azt édesapám születésnapján lőttem. Az első három mérkőzésen viszonylag sokat játszottam, így bevallom, az utolsó játéknapon már elég fáradt voltam.” 

A nemzeti csapat végül egy győzelemmel, két döntlennel és egy vereséggel a negyedik helyen zárta a tornát, aminek elsődleges célja nem is ez, hanem az Európa-bajnokságra való felkészülés volt. 

„Természetesen vannak hibák, más ritmusban kell nemzeti szinten játszani, de azt gondolom, sikerült felvennem a tempót – folytatta a Budaörs játékosa. – Portugália jóval erősebb, szervezettebb, gyorsabb ellenfél lesz az eddigieknél, de nem megyünk feltett kézzel, szeretnénk minél jobb eredményt kint is elérni. A védekezésre fogunk összpontosítani, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy meglepjük az ellenfelet.” 

A két nemzeti csapat eddig háromszor találkozott egymással, tíz éve 5–0-ra, 2019-ben 9–0-ra és 6–0-ra nyertek a portugálok. A jelenlegi keretből Varga Adél és Üveges Katalin mindhárom mérkőzésen pályára lépett. 

A magyar válogatott, melynek Folk Zsuzsanna mellett a szintén megyei Varga Adél és Fábián Rebeka, illetve a 2F-Bau Tolna Mözsből Szalkai Kitti is a tagja (a dunaszentgyörgyi Vámosi Georgina keresztszalag-szakadás miatt nem utazhatott el), szerdán repült ki Portugáliába. A magyar idő szerint 22.30 órakor kezdődő elődöntőt Porto egyik külvárosában, Gondomarban rendezik. A másik ágon a címvédő spanyolok és az ukránok játszanak egymással, a bronzmérkőzés vasárnap 15.30, a döntő 19 órakor kezdődik. 

A védekezésen dolgoztak sokat a felkészülési tornán 

– Vegyes érzések vannak bennem a horvátországi torna után, mert voltak jó időszakaink, amikor védekezésben stabilak voltunk, végrehajtottuk, amit szerettünk volna, ugyanakkor voltak hullámvölgyek is a játékunkban. Ezek alapján úgy gondolom, nagyon nehéz dolgunk lesz a portugálok elleni elődöntőben – mondta az mlsz.hu-nak Frank Tamás szövetségi kapitány. 

– Elsősorban a védekezésen dolgoztunk sokat és bár érezhető a fejlődés a játékunkon, a nemzetközi meccsek magas tempójában még sokat hibáztunk. A portugálok ráadásul egész más minőséget képviselnek, a világ egyik legjobb csapatáról van szó, technikailag, taktikailag és fizikálisan is magasan kiemelkednek az európai mezőnyből. Mindent megteszünk a tisztes helytállás érdekében. Mint ismert, miután az Európai Labdarúgó-szövetség az orosz válogatottat kizárta a versenyből, a selejtezőcsoportjában második helyen végző magyar csapatot kérte fel az UEFA a fináléban való részvételre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!