Kosárlabda

2022.08.15. 21:13

Átütő sikerben bíznak az Atomerőmű KSC Szekszárdnál

Egyelőre csak a magyar játékosok részvételével megkezdte a felkészülést az új idényre az Atomerőmű KSC Szekszárd női kosárlabda-csapata.

Berg Sándor

Boros Júlia (balra) és Mányoky Réka is ott volt az első edzésen

Fotó: Mártonfai Dénes

Szűkös létszám, mindössze hét játékos vett részt a hétfő esti első edzésen a tavalyi bajnoki ezüst- és Magyar Kupa-bronzérmes szekszárdi együttesnél. A csapatkapitány Bálint Réka, valamint a magyar válogatott első számú irányítója, Studer Ágnes és a megyeszékhelyre az előző idényben érkezett Mányoky Réka számított "régi bútordarabnak", míg az U20-as hazai rendezésű Európa-bajnokságon szereplő Boros Júlia, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) az U16-os válogatottal bronzot nyerő Szücs Gréta, valamint az ugyancsak fiatalkorú Horváth Dóra edzette végig a tréninget.

A legörömtelibb hír, hogy ott volt a társakkal az Achilles-ina melletti csontja miatt megoperált Miklós Melinda is, de ő a komolyabb feladatokban csak a stábtagokkal az oldalvonalról nézte a többieket. Csakúgy, mint a napokban véget ért U18-as Európa-bajnokságon szereplő Holcz Rebeka.

Modern kosárlabdára lehet számítani

– Hosszú és nehéz munka áll előttünk – szögezte le Djokics Zseljko, a szekszárdiaknál hetedik teljes évét kezdő vezetőedző. – Fiatalítottunk a keretünkön, sajnos pár fontos játékost nem tudtunk megtartani. Főleg centerposzton, ami a mi játékunk volt, Goree Cyesha kivételével új arcok lesznek az amerikai Ruthy Hebard és két fiatal, Horváth Dóra és Szücs Gréta személyében. Poztívum azonban, hogy a tehetséges Boros Júlia minket választott, hiszen számunkra fontos, hogy a magyar fiatalokat részesítsük előnybe.

A vajdasági szakember hozzátette, a keret összetétele miatt játékban is várható lesz változás a következő szezonban.

– Az utolsó szezonokban az Euroliga-győztes Sopron mögött mi dobtuk a legtöbb, s kaptuk a legkevesebb pontot a bajnokságban, vagyis nemcsak védekeztünk, de a támadójátékban is próbáltunk kreatívan játszani. Most, hogy több lesz a külső posztú játékos a csapatban, még inkább a gyors játékra, a több dobásra és több futásra helyezzük a hangsúlyt, vagyis modern kosárlabdát fogunk játszani, ami biztos vagyok benne, hogy a szurkolóknak is tetszeni fog – fogalmazott Djokics Zseljko.

Szeptember közepén jön az 53. Sió Kupa

Hathetes ciklus vette kezdetét az Atomerőmű KSC Szekszárdnál, aminek a legfontosabb állomáshelye a hazai rendezésű Sió Kupa lesz szeptember 13-án és 15-én.

– Az üldözők versenye lesz, hiszen jelen pillanatban a Sopron mögött talán a legerősebb kerettel rendelkező csapatok tornája lesz az idei azzal, hogy a DVTK, a Győr, a PEAC és jómagunk leszünk annak résztvevői – mondta lapunknak Szabó Noémi szakmai- és sportigazgató. – Ezen kívül még három felkészülési mérkőzésünk lesz, az elsőt a BKG-Príma Szigetszentmiklós ellen játsszuk augusztus 31-én. A bajnokság szeptember 24-én kezdődik, az Euroliga-csoportkört október 26-án, Prágában indítjuk. Addig sok munka vár még ránk, de reméljük, hogy arra a mérkőzésre már teljesen összeérik a csapat.

Szabó Noémi elmondta, szeptember 1-jén csatlakozik a kerethez Goree Cyesha és Sydney Wallace, 5-én Victoria Vivians is megérkezik, míg Ruthy Hebard érkezése a tengerentúli női profiliga (WNBA) küzdelmeitől függ, de várhatóan szeptember közepén ő is Szekszárdra érkezik (az amerikai magasember a címvédő Chicago Sky-jal bejutott a rájátszásba). Így bő hete lesz Djokics Zseljkónak arra, hogy az új centert is beépítse a csapatba.

– Fontos, hogy egészségben és sérülésmentesen teljenek ezek a hetek, hiszen egy nagyon jó és masszív keretünk van, viszont nem túl széles. Ennek szakmailag előnye, hogy ha a játékosok kiharcolják a megfelelő játéklehetőséget, kialakulhat egy egészséges hierarchia és szépen eloszhatják a játékperceket. A hátránya viszont, hogy sérülés következtében már egy edzést is nehéz lehet megszervezni. Ez kétélű fegyver, de légiósposzton jobb és ütőképesebb játékosokat hoztunk, úgyhogy bízunk abban, hogy ez a szezon átütő sikert hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!