Taekwondo

2022.08.27. 11:30

Gyerekek tekinthetnek be a küzdősport világába

A szokásos, Szálkán tartott sporttábor mellett idén lehetősége nyílt a legkisebbeknek, hogy betekintést kapjanak egy különleges koreai küzdősport világába. Rácz Petra, az Alisca Taekwondo Klub elnöke és vezetőedzője profihoz méltóan fejleszti a gyermekeket .

Schilli-Bárány Margit

Sok lány jár taekwondo edzésre (Fotó: M. D.)

Fotó: Denes Martonfai

Mindjárt kezdődik a tanév, de az új generáció még augusztus utolsó hetében belekóstolhat a Koreából származó, speciális sportágba. Rácz Petra elmondta, az igény szülte ezt a napközis tábort. – Egyszer, sok évvel ezelőtt szerveztem egy hasonló tábort, azóta nem, mert a bentlakásos volt a népszerű, ott több korosztályt tudtunk fogadni és külön foglalkozni velük. Ám vannak ovisaink és kisiskolásaink, akik nem mertek még eljönni a „nagy táborba”, ezért elsősorban rájuk épül ez a mostani. Nyolc fiú gyerek táborozik nálunk, újrakezdésképpen ez a létszám tökéletes. Mindenkire elég figyelmet tudunk fordítani, segítségemmel, Bánki Lilivel, így a kezdők is jól megismerik így ennek a sportnak az alapjait – mondta az elnök, aki azt is elmondta, a taekwondo a kevésbé „véres” küzdősportok közé tartozik.

Bár egy laikus számára hasonlít a karatéhoz, mégis sok különbség van. – Főként a szabályrendszer tér el a többi küzdősportétól, de a mozgás stílusa is más. Olimpiai sportág 2000 óta, így egyre szélesebb kör ismeri meg. Ez egy úgynevezett full kontakt sport, de használunk védőfelszereléseket, így bár a zúzódások mindennaposak, kisebb a komoly sérülés veszélye, azok is inkább a férfimezőnyben fordulnak elő. Éppen emiatt viszonylag sok lány jár az edzésekre. A mozgás stílusa is finomabb és kidolgozottabb, ezért közelebb állhat a nőkhöz, mint más hasonló sportág. A versenyzés már egy más kategória, egyesületünkben vannak versenyzők is, de sokan hobbiként űzik ezt a sportot. Mint minden sportnál, itt is szükség van az erőnléti edzésekre, az állóképesség fejlesztésére. Itt a törzs- és a lábizomzatra fókuszálunk elsősorban. Fontos még, hogy tatami szőnyegen edzünk, ez a különböző lábfej-deformitások javítása miatt is hasznos, hiszen ez egy mezítlábas sport– avatott be a részletekbe Rácz Petra.

A napközis tábor résztvevőinek napja a három edzés köré épül. Ez elsőre ugyan soknak hangzik, de nem az, hiszen ezt a nyolc-tíz éves korosztályt nem lehet túlterhelni. Az edzések részben játékos formában zajlanak és a kellő pihenőidőt tartanak a tréningek között. A mostani résztvevők főként kezdők, ezért a foglalkozások nagyjából egy órásak. Reggel szabadtéri futással és koordinációs, valamint erőnléti gyakorlatokkal kezdik a napot. Ezt egy délelőtti edzés követi, ami főként a technikáról és a harcművészetről szól. Végül délután megalapozzák a küzdelemre való felkészülést. Emellett különféle programokkal fűszerezik a pihenőidőt. Egyik nap kézműves foglalkozást tartottak, majd játszótéren töltötték a szabadidőt, de a gemenci kirándulás sem maradhatott el, melynek részeként szabadtéri edzésen vehettek részt a gyerekek. A tábor helyszínéül szolgáló terem jövője sajnos jelenleg bizonytalan, ezért a klubvezető reméli, hogy a jövőben legalább olyan színvonalon tudják folytatni a munkát, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!