Peches partraszállás

2022.09.30. 07:30

A víz volt az úr a hajóban

Vízzel telt meg Kiszli Vanda hajója, emiatt nem sikerült címet védenie a maratoni világbajnokság rövidkörös versenyén.

TEOL

Sok időbe telt, mire használhatóvá tette hajóját Kiszli Vanda

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Kétszeres címvédőként érkezett a portugáliai Ponte de Limába Kiszli Vanda, aki akadály nélkül vette a csütörtöki rövidkörös verseny előfutamát. Az Atomerőmű SE sorozatban harmadik vb-sikerére pályázó klasszisának reményei azonban hamar szertefoszlottak. A hatszoros világbajnok az élbolyban haladt, amikor az első futószakaszhoz értek. A kiszállásnál kicsúszott a kezéből a hajó, ezzel pedig óriási hátrányba került.

Túlságosan kifuttattam a hajót, ami telement vízzel és ezért az csúszott ki a kezemből. Ahogy szállunk ki a partra, kicsit megdől a hajó, ami így megakadt a homokban. Ahogy jöttek a többiek, hozták magukkal a vizet, ami így belement a hajómba. Ezt csak akkor észleltem, amikor nem tudtam megemelni azt. Gondoltam oké, kiürítem gyorsan, de ahogy megemeltem, megreccsent... Akkor letettem, próbáltam máshogy kiönteni a vizet, hogy ne törjem ketté a hajót. Időközben viszont sokan elmentek mellettem

 – emlékezett vissza lapunknak a paksiak és a sportág örökös bajnoka.

Kiszli Vanda a futószakasz végén a kilencedik helyen ült vissza a hajóba, de nem adta fel. Az üldözőcsoport élére állva próbált visszakapaszkodni az élmezőnyre, de tetemes hátrányát nem tudta ledolgozni, s végül negyedikként ért be.

Hozzátette, látszatra nem sérült meg a hajója, de a pénteki szabadnapon tüzetesebben megvizsgálják majd

Az ASE kiválósága legutóbb a 2019-es Európa-bajnokság rövidkörös versenyén csúszott le a dobogóról, akkor a franciaországi Decize-ben szintén negyedikként zárt. Azóta két világ- és két Európa-bajnokságon összesen hét aranyat és egy ezüstöt gyűjtött, valamint az idei Világjátékokon is kétszer állhatott a dobogó legfelső fokára.

A csütörtöki verseny másik magyar indulója, Czéllai-Vörös Zsófia hetedikként zárt, ezzel 2005 után fordult elő újra, hogy a szakág női versenyében nem állhatott dobogóra magyar.

Maraton világbajnokság, rövidkörös verseny, döntő

A végeredmény: 1. Melina Andersson (svéd) 14:22,83, 2. Estefania Fernandez (spanyol) 14:24,79, 3. Samantha Rees-Clark (brit) 14:29,30, 4. Kiszli Vanda 14:41,77..., 7. Czéllai-Vörös Zsófia 14:56,11 perc.

Mindkét magyar szombaton a klasszikus táv döntőjében javíthat. A 26 kilométeres futam 14.45 órakor rajtol el a Lima folyón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!