Ifjú tehetség

2022.09.07. 12:39

Világbajnokságon remekelt a fiatal szekszárdi horgász

„Nagyon nem várom azt a napot, amikor majd választanom kell a dzsúdó és a horgászat között” – mondta lapunk kérdésére a 12 éves szekszárdi Friedrich Gábor.

F. L.

A 12 éves szekszárdi Friedrich Gábor edzőivel a szlovéniai világbajnokságon (Beküldött fotó)

Nem túl gyakori, hogy egy fiatal egymástól nagyon különböző sportokban is sikeres legyen. Friedrich Gábor, a szekszárdi Baka István Általános Iskola 6. A osztályos tanulója viszont épp ilyen. A Gemenc Judo Klub cselgáncsozója idén már két diák A regionális rangsorversenyt nyert a 41 kg-os súlycsoportban, majd az országos diákolimpián Győrben bronzérmes lett. Felkészülését – Szepesi József vezetőedző és Szepesi Dávid mellett – édesapja is segíti. Idősebb Friedrich Gábor, aki juniorként Európa-bajnoki bronzérmes és kétszeres magyar bajnok volt felnőttek között is eredményesen szerepelt, egy sérülés azonban megtörte karrierjét.

Az édesapa nem csak a dzsúdó-technikákra, az eredményes földharcra tanítja fiát, nem csak a sport iránti alázatot, az akaratot és kitartást plántálja fiába, de a horgászatot is ő indította el, majd jelenlegi edzője, Kiss Béla szerettette meg vele egy tábor alkalmával. Míg a pecázás a legtöbbünknél megmarad hobbinak, addig a most 12 éves fiú egyre komolyabban kezdett foglalkozni a sportággal. A korosztályos viadalokon évről évre bizonyította felkészültségét, ma pedig már a Miskei Sporthorgász Egyesület igazolt versenyzőjeként készül az országos megmérettetésekre – a miskei önkormányzat támogatásával. A Kaposvár melletti Deseda-tavon megrendezett U15-ös magyar bajnokságon, ahol az első három fordulóban snecizés, dévérezés volt a feladat, másodikként zárt, majd a második forduló után összesítésben negyedikként végzett.

A szlovéniai világbajnokságon szerepelt U15-ös magyar válogatott. Friedrich Gábor volt a legfiatalabb csapattag (Beküldött fotó) 

A sok befektetett munka, a gyakorlásra és versenyzésre áldozott hétvége meghozta gyümölcsét, amikor a szekszárdi fiút beválogatták az augusztusi, szlovéniai világbajnokságon szereplő nemzeti csapatba. Gábor még nem töltötte be a tizenkettőt, amikor kilenc ország legjobbjai között ő is bevetette horgát a Száva folyóba. A magyar válogatott kétszer is edzőtáborozott a világbajnokság helyszínén, így tudták, milyen halra és milyen csalival érdemes horgászni. Azonban a teljes mezőnyt meglepte, amikor az első nap után Friedrich Gábor érte el a legjobb eredményt a szektorában. Korábban még nem volt rá példa, hogy valaki ilyen fiatalon „szektor 1-et” horgásszon. A 3200 grammos teljesítményével összetettben is a harmadik helyen állt, de a második nap „csak” hetedik lett. Végül egyéni összetettben a 10., a magyar csapattal pedig a 6. helyen zárta a világbajnokságot.

Ezt a nagyszerű eredményt jövőre akár meg is fejelheti, hiszen természetesen meghívást kapott a 2023-es portugáliai vb-re is. A jó szereplést ezúttal sem bízzák a véletlenre a mieink, két hetet töltenek majd a verseny helyszín a közvetlen felkészülés jegyében. 

A szekszárdi fiatalnak nem sok szabadideje van. Hét közben minden délután dzsúdóedzés, hétvégén pedig irány a vízpart. Gábor azonban ezt cseppet sem bánja, mint mondja, számára a horgászat tökéletes kikapcsolódás is. Bár nem könnyű, de sikerül a sportot és a tanulást is összeegyeztetni: ötödik osztály végén egyetlen négyesen múlott a kitűnő bizonyítvány. Mind e mellett fontos a zene is számára: a zeneiskolában klarinétozni tanul. 

Mint azt Gábortól megtudtuk, a rakós- és match-botos horgászat a kedvence, mert a finom szerelékkel nagyobb kihívás a halfogás és élvezetesebb a fárasztás. Az eddigi legnagyobb zsákmányát, egy 10 kg körüli amurt a miskei Lófürdő nevű tavon húzta partra még 2020-ban. Elmondta még, hogy a versenyeken nem ezekre a kapitális példányokra, sokkal inkább a jóval nagyobb számban fogható, 10-30 dekás halakra horgásznak. A szekszárdi fiatal a környéken is szeret horgászni, de edzőjével Kiss Bélával a miskei vizeken tartják a felkészülést. Hozzátette, van egy hazai horgászvíz, a Nógrád megyei Bátonyterenye melletti Maconkai-víztározó, ahová mindenképpen szeretne eljutni.

Friedrich Gábor egyesületi edzőjével, Kiss Bélával (Beküldött fotó)

Kérdésünkre, hogy meddig űzhető a két versenysport ilyen magas szinten egymás mellett, megjegyzi: nagyon nem várja, de eljöhet a pillanat, amikor választania kell majd, cselgáncs vagy horgászat. Ha most kellene döntenie, az utóbbi mellett döntene. Ez érthető is, ha valaki ilyen fiatalon már Magyarországot képviseli egy világversenyen…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!