Labdarúgó NB I

2022.11.12. 18:01

Félhomályban nyerte meg az Újpest elleni bajnokiját a Paksi FC

A Paksi FC 3–1-re legyőzte az Újpestet az OTP Bank Liga 16. fordulójában, így győzelemmel mehet téli pihenőre.

TEOL

Varga Barnabás szezonbeli 10. góljával biztosította be a paksi sikert

Fotó: Koncz Márton

Bosszantó vereséget szenvedett szerdán a Fradi otthonában a Paksi FC. Waltner Róbert gárdája egy 92. percben bekapott gól miatt maradt alul 3–2-re a bajnoki címvédő és éllovas budapestiek otthonában, pedig a játéka alapján az egyik pontra feltétlenül rászolgált volna. Ezzel szemben az Újpest egy nagyszerű győzelemmel a háta mögött érkezett Paksra, a lilák a Mol Fehérvárt múlták felül 2–1-re. 

Felvezető írásunkban úgy fogalmaztunk, a téli szünet jó hangulatát alapozhatja meg a Paks, ha legyőzi az Újpestet, s akár az ötödik helyig is előre léphet a tabellán. Egy vereség ugyanakkor a kiesőhelyig is „süllyesztheti” az atomvárosiakat, ráadásul a lilák ez esetben eléjük kerülnének. 

Jó sokan elkísérték az újpestieket, szinte teljesen megtelt a kapu mögött a vendégeknek fenntartott rész. Csoboth Kevinék a kivonuláskor nagy tapsot kaptak, s a meccs elején ők voltak aktívabbak. Nem kell nagy rohamokra gondolni, de uralták a középpályát. Mégis a Paks szerezhetett volna vezetést, de Bőle Lukács jó 25-ről rátűzött labdáját Djordje Nikolics nagy bravúrral védte. Aztán jött a válasz, Csoboth Kevin cselezte ki a kapujából kifutó Nagy Gergelyt, de a hazai kapus szerencséjére Szélpál Norbert a gólvonal elől mentett. Nem sokkal később Katona Mátyás lőtt 22 méterről, a kapu jobb oldalába tartó labdát bravúrral ütötte ki a PFC hálóőre. Ebben a periódusban vastagon benne volt, hogy vezetést szerez az Újpest, de nem így alakult. Egy perccel a szünet előtt Bőle tekert kiválóan a kapu elé, és Papp Kristóf nagyszerű fejest küldött a bal felsőbe. 

Pappnak nagyon megy a lilák ellen, eddigi 18 meccsén 5 gólt jegyzett már. Amúgy a két csapat egymás elleni örökmérlegében Giorgi Beridze a legeredményesebb, a grúz hatszor volt eredményes. Lázok János, Ádám Martin és Tököli Attila öt-öt, Éger László négy gólt ért el. Ma már egyikük sem játszik a csapatukban – Ádám Martin ugyan ott volt a stadionban, de a csatár már Dél-Koreában szórja a gólokat, így csak szurkolhatott volt társainak.

A szünet előtt az okozott riadalmat, hogy kezdtek elsötétedni a paksi stadion reflektorjai, de szerencsére nem borult sötétbe az aréna, így bár nem a legjobb fényviszonyok közepette, de folytatódhatott a találkozó. Nem mondjuk, hogy a félhomályban nem látták meg a labdát a lila-fehér védők, de alig telt el két perc a második játékrészből, amikor a sérült Szélpál Norbert helyére még az első félidőben beküldött Hahn János máris belőtte a Paks második gólját. Papp a gólja után gólpasszt osztott ki, Hahn pedig először volt eredményes azóta, hogy a dunaszerdahelyi DAC-tól visszatért a Fehérvári úti stadionba. Kiszámoltuk, pontosan 535 perc után. 

Nagyon úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, pedig nem. A lilák minden mindegy alapon feljebb jöttek, ami ugyan magában hordozta, hogy lekontrázza őket a Paks, s lezárja a meccset. Ám ehelyett jött a csereként beküldött Peter Ambrose, aki Csongvai Áron szöglete után bólintott a paksi kapuba. Két perc múlva pedig akár ki is egyenlíthettek volna a lilák, de Luis Jakobi bombáját Nagy helyett a léc hárította. Érezni lehetett, hogy nagyon elkapta a fonalat az Újpest, a Paks talán túlságosan is visszaállt. Nem is tetszett ez Waltner Róbert vezetőedzőnek, aki hangos szavakkal kérte övéit, hogy játsszák azt a focit, ami a kétgólos vezetést is meghozta. 

Varga Barnabás szezonbeli 10. találata után már a tréner sem bosszankodott, boldogan ölelte kollégáit a kispadnál, Bőle jobbról a kapu elé lőtt labdájára a gólkirályi cím várományosa érkezett a legjobb ütemben, és Nikolics kapus mellett belőtte a harmadik paksi gólt. Ezzel pedig el is dőlt minden, mert bár a lilák jöttek előre, de közel sem azzal a lendülettel, mint korábban. A legvégén a 17 éves Pesti Zoltán és a 18 éves Simon Barnabás is beállhatott a paksi csapatba, mindketten először játszhattak az NB I-ben. 

A Paksi FC tehát győzelemmel tudta lezárni a 2022/2023-as bajnokság őszi szezonját, amelyben 6 győzelmet, 3 döntetlent és 6 vereséget jegyzett. 

Folytatás 2023 január 28-án a Kisvárda Master Good otthonában. 

OTP Bank Liga, a 16. fordulóban

Paksi FC–Újpest FC 3–1 (1–0)
Paks, Fehérvári úti stadion, 2430 néző, v.: Vad II I. (Garai P., Vígh-Tarsonyi G.)
Paks: Nagy G. (Simon B., 92.) – Kinyik, Szélpál (Hahn, 32.), Kádár, Szabó J. – Papp K., Balogh B., Sajbán M. – Bőle (Pesti Z., 92.), Szabó Bálint (Tamás O., 76.), Varga B. Vezetőedző: Waltner Róbert. Újpest: D. Nikolics – Szabó Bálint, Csongvai, L. Kastrati, Pauljevics (Ambrose, 58.) – Mack, Katona, Jakobi – Borello (Simon K., 53.), Gouré, Csoboth (Ljujics, 83.). Vezetőedző: Milos Kruscsics. Gólszerzők: Papp K. (44.), Hahn (48.), Varga B. (77.), illetve Ambrose (68.). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!