Mesterek Tornája

2022.12.19. 17:00

Idén még egyszer utoljára nagyot dobna Pupp Réka

A Nemzetközi Judo-szövetség (IJF) idei utolsó nagy versenyét, a Mesterek Tornáját rendezi mától Jeruzsálemben, amin az Atomerőmű SE olimpikonja, Pupp Réka is részt vesz.

B. S.

Pupp Réka német vagy svájci ellenféllel kezd

Forrás: IJF

Az esztendő utolsó, de egyáltalán nem elhanyagolható versenyére kerül sor az izraeli fővárosban. A Mesterek Tornájára minden súlycsoportban a világranglista legjobb harminchat versenyzőjét hívta meg a nemzetközi szövetség (IJF), az itt megszerzett pontokat – amolyan bónuszként – hatodik pontszámként mindenki felírhatja a neve mellé az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

A magyar válogatott keretét a helyezések alapján kilenc fő alkotta volna, de végül csak hat versenyző utazott ki Jeruzsálembe. Köztük volt az Atomerőmű SE kiválósága, Pupp Réka is.

Az idei Pro Urbe Emlékérmes dzsúdós remek első félévet produkált, hiszen sorozatban négy Grand Slam-tornát zárt éremmel (Antalyában és Budapesten aranyat, Tbilisziben ezüstöt, Tel-Avivban bronzot akasztottak a nyakába). A képbe „csak” a korai Eb-búcsú rondított bele, az év második felében viszont a világbajnokságon és a bakui GS-viadalon is mindössze egy mérkőzés jutott számára. Gyógyír a sebekre a Sportinggal szerezett klubcsapat Eb-bronzérem és egy jó évzárás jelenthet.

A világranglistán harmadik helyen álló Pupp Réka az üzbég Diyora Keldiyorova mögött második kiemeltként várta a sorsolást, miután a világelső japán Abe Uta nem indul a viadalon. Az első fordulóban kiemeltként nem kell tatamira lépnie az ASE klasszisának, a másodikban a németek 22 éves tehetsége, Annika Würfel vagy a 18 éves svájci Binta Ndiaye vár rá.

A selejtezők magyar idő szerint ma 9 órakor kezdődnek, az érmes mérkőzéseket a Sport2 16 órától élőben közvetíti.

Lebecsülni egyikőjüket sem lehet, előbbi idén bronzérmes volt a celjei Európa Kupán és szintén harmadik lett a szarajevói U23-as Európa-bajnokságon, utóbbi pedig junior EK-ezüstérmet szerzett Grazban, a korosztályos világbajnokságon pedig a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Pupp Rékán kívül Ungvári Attila (Győri AC, 81 kg), Özbas Szofi (Budapest Honvéd SE, 63 kg), Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg), Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg) és Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg) utazott Izraelbe.

A Mesterek Tornáján való részvételért már kétszáz pont jár, a bronzéremért kilencszáz, a győzelemért ezernyolcszáz pontot lehet kapni, csaknem háromszor annyit, mint az Európa-bajnoki címért. Még ha a pontok „feleződnek is” (a kétéves kvalifikációs időszak első évében szerzett pontoknak csak az ötven százaléka számít majd a versenyben), aki jól szerepel Jeruzsálemben, óriási lépést tehet a 2024-es párizsi olimpia felé.

Kedvelt versenye a Mesterek Tornája a magyaroknak
Ami a Mesterek Tornája múltját illeti, a 2009 óta íródó történetében eddig nyolc magyar cselgáncsozó tudott érmet szerezni, közülük ketten az Atomerőmű SE-t is képviselte: Bor Barna (+100 kg) 2015-ben ezüstöt, Cirjenics Miklós (100 kg) 2017-ben bronzérmet szerzett. Ezen kívül Bor 2016-ban ötödik lett csakúgy, mint a legutóbbi évben Pupp Réka.
Rajtuk kívül 2013-ban Joó Abigél (78 kg), 2018-ban Tóth Krisztián (90 kg) döntőzött a Mesterek Tornáján, 2010-ben Karakas Hedvig (57 kg) és Mészáros Anett (70 kg), 2011-ben Joó Abigél, Ungvári Attila (73 kg) és Csernoviczki Éva (48 kg) állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!