Dohai maraton

2023.01.19. 19:06

Szedresi futó diktálja az iramot Doha utcáin

Ezúttal Dohába kapott meghívást Szemerei Levente, a Szekszárdi Sportközpont atlétája, aki ma kora reggeli maratonin diktálja majd az iramot a női mezőnynek.

Berg Sándor

Szemerei Levente (középen) meghívást kapott a dohai versenyre

Forrás: MASZ

Nem mindennapi ajánlat futott be tavaly év végén Szemerei Leventéhez. A szedresi futó eredményeit elismerve meghívták a katari fővárosban helyi idő szerint ma reggel 6.15 órakor (a közel-keleti országban két órával járnak előrébb) rendezett utcai maratonra, hogy a női mezőnynek diktálja az iramot.
A Szekszárdi Sportközpont atlétája bizakodó, hogy sikerül teljesítenie a tőle és a magától elvártakat, ami már csak azért sem lesz egyszerű, mert az év végén betegség döntötte le a lábáról, sok edzés maradt ki, de mint mondta, erőállapota megfelelő a cél eléréséhez.

„Az utazás kellemes volt, de az időeltolódás miatt csak éjfél körül értem a szállásra, ami nem volt a legszerencsésebb és emiatt az alvás is nehezen ment – nyilatkozta már Dohából lapunknak a sportoló. – A szállásra nem lehet panasz, szinte úri a kiszolgálás, de még azt sem sikerült megszoknom, hogy kétpercenként 2-300 milliós autók mennek el mellettem az utcán. Remélem, hogy egyszer még visszatérhetek ide” – mondta Szemerei Levente, hozzátéve, az időjárás a vártnál kedvezőbb, kicsit szeles, de napközben is 20 fok van, ami estére 12-13-ra csökken le.

A dohai maratonra több, mint kétszázötven nevezés érkezett, közülük hatvanhat nő. A mezőny az al-Bidda Parkban rajtol el és ér célba, az útvonal végig a Perzsa-öböl mentél halad majd, a 12. kilométernél a dohai felhőkarcolók előtt, a 22-24. kilométert a Katari-öböl sugárútján teszik meg.

A szedresi atléta arra a kérdésre, hogy miért „csak” a női versenyzők iramfutója lesz, őszintén bevallotta, hogy az más szint.

„Ha százszázalékos állapotban lennék, akkor is nagyjából az első tíz kilométerig bírnám a férfiak élmezőnyéhez tartozókkal a tempóját. A legjobb félmaratoni időmnél két perccel gyorsabban kezdenek az esélyesek” – fogalmazott, megemlítve, hogy rajta kívül még egy marokkói diktálja majd az iramot az etióp és kenyai futóknak.

Ismét Kenyában készül az idényre
A dohai maraton után a közép- és hosszútávfutás Mekkájában, Kenyában készül fel az idényre Szemerei Levente. A helyszín nem lesz ismeretlen a 23. életévében járó atlétának, korábban két alkalommal is kiutazott a kelet-afrikai országban.
Az edzőtáborok sikerre vezették a szedresit, 2021-ben öt- és tízezer méteren is – egyéni csúccsal – országos bajnoki címet szerzett, tavaly pedig már a maratonon és félmaratonon remekelt. A nyári kenyai kaland után a WizzAir Budapest Félmaratonon és a SPAR Budapest Maratonon sem talált legyőzőre. Októberben a szlovéniai Ljubljanában nyert a 21,1 kilométeres távon, decemberben pedig a valenciai maratonon javított tovább az idején (2:17:17 óra). Célja a 2:14-es idő, ami elmaradna a budapesti világbajnokság szintidejétől (2:09:40 óra), de szabadkártyát kaphatna, mint magyar ranglistavezető.
Kenyában február 14-ig marad, márciusban közepén félmaratont futna, áprilisban pedig a bécsi maratonon állna rajthoz a tervek szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!