Cselgáncs

2023.02.02. 19:36

A francia fővárosban kezdi az évet Pupp Réka

A párizsi Grand Slam-tornán kezdi az évet Pupp Réka abban a reményben, hogy jövő nyáron visszatérhessen a francia fővárosban sorra kerülő olimpiára.

Berg Sándor

Pupp Réka azt reméli, hogy onnan folytatja, ahol 2022-ben abbahagyta

Fotó: IJF

Az Atomerőmű SE dzsúdósa a 2021-es kimagasló év után újabb kiváló esztendőt hagyott maga mögött: a GS-viadalokról két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel gazdagodott, de a dobogó legalsó fokára állhatott fel a klubcsapatok Európa-bajnokságán a portugál Sportinggal, az évet pedig a jeruzsálemi Mesterek Tornáján elért harmadik helyével zárta.

A paksi olimpikon az új­évet sem tétlenül kezdte, január elején részt vett az ausztriai Mittersillben rendezett nemzetközi edzőtáborban. A negyvennégy fős magyart keretben szerepelt az aparhanti kötődésű Kenderesi Péter és a szintén ASE-s Cirjenics Miklós, aki múlt héten – két év szünet után ismét – a pontszerzést jelentő hetedik helyen zárta a portugáliai Grand Prix-t.

Klubtársa szereplése jó előjel lehet Pupp Réka számára is, aki a világranglistán elfoglalt harmadik helyével a második kiemelt lesz a párizsi tornán.
Az év és az olimpiai kvalifikáció ennek a szakaszában még megy a matekozás és a taktikázás, hogy ki melyik komoly pontszerző versenyen induljon el. Ezért a hétvégi viadal mezőnye sem lesz olyan erős. Az 52 kilósak világranglistáját vezető brit Chelsie Giles, a negyedik japán Abe Uta és az ötödik üzbég Diyora Keldiyorova például nem indul. Ott lesz viszont a top 10-ből a világranglista-második koszovói Distrina Krasniqi, a házigazdák két klasszisa, Astride Gneto (6.) és Amandine Buchard (9.), valamint az izraeli Gefen Primo (7.).

A sorsolást pénteken tartja a nemzetközi szövetség, Pupp Réka szombaton lép tatamira.

Ami az olimpiai kvalifikációs rendszert illeti, Párizsban már egyenlő létszámban (181-181) vehetnek részt a két nem képviselői. Hét-hét súlycsoportban, valamint a vegyes csapatversenyben rendeznek versenyt. A kvótákból 343-at a selejtezős rangsor alapján osztanak ki, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek tornáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, Continental Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!