Európa-bajnokság

2023.03.17. 21:25

A korábbi tolnai és szekszárdi kedvenc okozta a magyar válogatott vesztét

A magyar női futsalválogatott 2–1-es vereséget szenvedett Ukrajnától a debreceni Európa-bajnokság elődöntőjében, így vasárnap a bronzmérkőzésen lesz érdekelt a Főnix Arénában.

Berg Sándor

Fábián Rebeka (pirosban) a magyar válogatott egyik tolnai kötődésű játékosa

Forrás: MW

Fotó: Kovács Péter

A két válogatottban összesen hét, korábban vagy jelenleg tolnai csapatban futsalozó szerepelt, közülük nálunk az élvonalbeli csapatot most erősítő Krascsenics Petra, a másik oldalon pedig a 2016/2017-es idényben előtt a Tolna-Mözzsel, egy évvel később a Szekszárddal bajnoki ezüstérmet szerző Anna Shulha kapott helyet a kezdőben. Tudásával az ukrán keretből is kiemelkedő 28 éves játékos jegyezte az elődöntő második helyzetét, s miután csak 11 másodperc telt el a mérkőzésből, tudni lehetett, nem vár könnyű este Frank Tamás együttesére.

Az első percekben nagy nyomás alá helyezték keleti szomszédjaink Torma Lilla kapuját, a debreceniek hálóőre viszont állta a lövéseket, s idővel nemcsak neki, de csapattársainak is megjött a kellő önbizalom. Az első magyar helyzetnél a kajdacsi Varga Adél szögletéről maradt le pár centivel a szintén tolnai nevelésű Fábián Rebeka, nem sokkal később a hazai pályát élvező Horváth Viktória remek szólójával a vezetést is megszerezték a mieink. A gólig inkább mennyiségben, mint minőségben ellenfele fölé kerekedő ukránok felpörgették a játékukat, aminek egy szögletvariáció végén egyenlítés lett az eredménye.

Torma Lilla (szemből) és a magyar játékosok gólöröme
Fotós: Kovács Péter / Forrás: MW

A félidei szünet Folk Zsuzsannáéknak jött jól, de a második félidő forgatókönyve is az első szerint alakult. Ötperces ukrán fölény után jött ki szorításából a magyar csapat, de amikor úgy tűnt, fellélegezhetnek a mieink, egy kapu előtti kavarodás után Shulha második találatával megfordította az állást. A hajrára öt a négy elleni játékkal próbálkozott meg Frank Tamás, de a hosszabbítás, s így a döntőbe jutás lehetősége is odalett. A magyar válogatott – a tavalyi bronzmérkőzéshez hasonlóan – ezúttal is 2–1-re kapott ki Ukrajnától, így vasárnap 17 órakor a kétszeres ezüstérmes Portugáliával játszik a harmadik helyért. A döntőben a címvédő Spanyolország vár Oleg Sajtanov együttesére.

A Tolnán és Szekszárdon is megfordult Anna Shulha (3) duplája döntött
Fotós: Kovács Péter / Forrás: MW

Európa-bajnokság, elődöntő
Magyarország–Ukrajna 1–2 (1–1)
Debrecen, Főnix Aréna. Vezette: D'amado (san-marinói), Kosmukhambetov (kazah), Tursun (török)
Magyarország: Torma – Tóth N., Fülöp D., Horváth V., Krascsenics P. Csere: Kota, Fábián R., Folk Zs., Varga A., Gruber, Szalkai, Koch, Üveges
Gólszerző: Horváth V. (12.), illetve Shulha (15., 32.)

A másik elődöntőben: Spanyolország–Portugália 3–2

Helyosztók, vasárnap
17.00 Magyarország–Portugália (tv: M4 Sport+)
20.00 Ukrajna–Spanyolország (tv: M4 Sport+)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!