Női kosárlabda NB I

2023.03.28. 19:49

Elvette a PEAC pályaelőnyét a nagyot harcoló Atomerőmű KSC Szekszárd

Hiába lejtett a hazai pálya (amit a faultarány is mutat), az Atomerőmű KSC Szekszárd hatalmas küzdelemben kivívta a győzelmet Pécsett, az NKA Universitas PEAC ellen, s előnybe került a női NB I negyeddöntős párharcában.

Rónai Gábor

Nikola Dudásová (a labdával) és a szekszárdiak Pécsett is nyerni tudtak

Fotó: Löffler Péter

Ahogy azt sejteni lehetett, Kiss Virág ott volt a pécsiek kezdőjében a negyeddöntő első meccsén. A Sopron Basket elleni bajnokin válsérülés miatt mindössze két percet játszó ex-szekszárdi center be is vágott gyorsan hat pontot, amivel 10–2-re elhúzott a PEAC. Az más lapra tartozik, hogy a játékvezetők botrányosan ítélték meg a faultokat – többnyire a KSC kárára. Ez kicsit megfogta a szekszárdiakat, de aztán elkezdték faragni a hátrányukat Studer Ágnesék.

Azt mondják, a playoff egy másik műfaj, s valóban érződött is a feszültség, szinte vibrált a levegő a csarnokban. Sydney Wallace és Goree Cyesha mellé a negyed második felében felzárkózott Krnjics Szárá, a vajdasági center pontjaival 14–11-re feljött a Szekszárd. Mintha egy kicsit megtört volna ettől a pécsiek lendülete, de aztán újítottak és 18–11-re ismét elléptek. Lélektanilag a legjobbkor jött Mányoky Réka duplája, így öttel ment az első etap végén az NKA Universitas. 

A második negyedet ismét Kiss pontja nyitotta, majd jött Goree és két pontos büntető után egy duplát is beletett a közösbe. Aztán ismét Wallace-ra került a sor, az angol-amerikai egy dupla után egy szenzációs triplát is elsüllyesztett a gyűrűben, s a meccs során Nikola Dudásová ziccere után először 16:15-nél már egy ponttal, 26–25-re a KSC vezetett! Minden egyes labdáért hatalmas csata folyt a pályán, s ebből a harcból – de jó is leírni – a Szekszárd került ki győztesen. Néhány formás akció azt igazolta vissza, hogy nem volt hiábavaló a majd három hetes kemény munka, a nagyszünetben már egy ponttal a KSC járt előrébb.

A második félidőt fantasztikusan kezdte a KSC, pontosabban Wallace, aki három triplát is bevágott gyors egymásutánban, a 9–1-es szekszárdi roham után riadtan kért időt Jovan Gorec, a hazaiak mestere. Szerencsére nem tört meg a szekszárdiak lendülete, Goree is bevágta első hármasát, így kezdett megnyugtató lenni a különbség (50–40-re vezetett a KSC). Aztán egy pillanat alatt fordult minden, feljött a PEAC, de még mielőbb nagyobb baj lett volna, Nikola Dudásová lépett elő főszereplővé, s egy duplával, majd egy triplával tudatosította a baranyaiakban, hogy nem adják a nehezen megszerzett előnyt. 

A záró felvonásban mindent megtette a PEAC, hogy visszajöjjön a meccsbe, de ez a szekszárdi csapat már nem az a csapat, amelyik kikapott a TFSE-től, vagy a BEAC-tól, ez egy foggal-körömmel harcoló együttes, amelyben mindig akad olyan játékos, aki képes előlépni vezérré. Hol Goree, hol Wallace, hol Krnjics, hol Dudásová, hol pedig Studer Ágnes. Mindig is ebben, a csapategységben rejlett a KSC ereje – ez a csapategység pedig most egy nagyszerű győzelmet eredményezett. Még úgy is, hogy elképesztő különbség volt a felek között a faultokat tekintve (15 hazai, 26 vendég oldalon), a látottak alapján erős túlzásnak hat, hogy dupla annyit szabálytalankodtak volna a kékek, mint a narancssárga-fehérek. 

Na mindegy, a győzelem meglett, pénteken hazai pályán, telt ház előtt le lehet zárni a párharcot.

Női kosárlabda NB I, negyeddöntő, 1. mérkőzés
NKA Universitas PEAC–Atomerőmű KSC Szekszárd 64–69 (18–13, 16–22, 13–20, 17–14)
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia, 700 néző. Vezette: Tóth C., Tőzsér D., Nagy V.
NKA Universitas PEAC: Katanics 4, Simon Zs. 5, GWATHMEY 10, CALHOUN 9/3, KISS V. 17. Csere: Sanchez, Szűcs R. 3, WENTZEL 16/12, Lackó. Edző: Jovan Gorec.
Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer Á. 7, WALLACE 25/12, Dudásová 7/3, Mányoky 2, GOREE 18/3. Csere: Miklós M. 2, KRNJICS 8, Boros J. Edző: Djokics Zseljko. 
Az eredmény alakulása. 3. p.: 4–0. 5. p.: 8–2. 7. p.: 13–9. 12. p.: 19–13. 17. p.: 25–26. 19. p.: 30–33. 22. p.: 35–38. 25. p.: 37–47. 28. p.: 41–50. 32. p.: 53–61. 35. p.: 57–61.

A negyeddöntős párharcok első mérkőzésein: 
Sopron Basket–Vasas Akadémia 84–64 
Serco UNI Győr–TFSE-MTK 103–93 
DVTK-Hun-Therm–E.ON ELTE BEAC 82–58 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!