Kerékpársport

2024.06.12. 11:55

Egy hónap múlva rajtol a jubileumi, 50. Gemenc Nagydíj – itt a végleges program

Egy hónap sincs már hátra a jubileumi, 50. Gemenc Nagydíjig. A tradicionáis kerékpárversenyt idén július 12-én és 13-án rendezik.

Rónai Gábor

A 2023-as kiírásban a cseh Filip Reha bizonyult a legjobbnak

Fotó: Kiss Albert

Egy hónap sincs már hátra az Alisca Bau 50. Gemenc Nagydíjig – a jubileumi rendezvényt idén július 12-én és 13-án rendezik. A pénteki napon 152 kiométer, szombaton pedig 127 kilométer megtétele vár a versenyzőkre. Nem marad el a nagyon kedvelt villanyfényes kritériumverseny sem, amelynek során 45 kilométert kel leküzdeniük az indulóknak a belvárosban.  

A szervező Szekszárdi Sportközpont NKft. természetesen gondolt a helyi kisiskolásokra és óvodásokra is, illetve országos szintű utánpótlás és amatőr versenyt is láthat majd a közönség. „Az ötvenedik alkalomhoz méltó, igen színvonalas nemzetközi mezőnyt sikerült a városba hozni, hiszen a legjobb hazai klubokon kívül román, szerb, horvát, szlovén, osztrák, szlovák, norvég, holland és olasz csapatok jelezték részvételi szándékukat” – mondta el Steig Gábor versenyigazgató, aki hozzátette, hogy reményei szerint 110-120 kerékpárost láthat vendégül a vármegyeszékhely, és ezek a bringások egy nagyon látványos és izgalmas versennyel hálálhatják majd meg a közönség buzdítását. 

„Ami az esélyeseket illeti: természetesen ebben a sportágban, amikor olasz versenyzők, illetve csapatok rajthoz állnak, akkor velük mindenképpen számolni kell – folytatta Steig Gábor. – A szlovén kerékpársport erejét talán szintén nem kell magyarázni, de ugyanígy a hollandok is sportági nagyhatalomnak számítanak. A jubileumi nagydíjon azonban a legnagyobb öröm az lenne, ha valamelyik magyar kerekes beleszólna a nagyok dolgába és a dobogón láthatnánk bármelyik szakaszon, netán az összetett végeredmény kihirdetésekor.”

Steig Gábor a szekszárdi kedvencet, az Epronex-Hungary Cycling Team színeiben tekerő Istlstekker Zsoltot, valamint a Karcag Cycling mezét viselő Filutás Viktort és Solymosi Márton említette esélyes magyarként – mint mondta, utóbbinak nagyon feküdhet a hegyi befutó. A versenyigazgató szerint az MBH Bank által támogatott olasz istálló, a Colpack Ballan színeiben tekerő Valent Márk okozhatna nagy meglepetést – az ő érkezése azonban még nem végleges, huszadikáig eldől, hogy ott lesz-e csapatával a mezőnyben.  

Tavaly a cseh Elkov-Kasper hazai kerékpárosa, Filip Reha vihette haza az összetettben elsőnek járó kék trikót, emellett új pályacsúccsal írta be magát az országúti verseny történelemkönyvébe.

A helyi klubnak, a Szekszárdi Kerékpáros S.E.-nek már a rajthoz állás is eredménynek tekinthető, így a tisztes helytállás a reális elvárás a csapattal szemben. A verseny előtt június 19-én Szabó Kovács János és a Szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum szervezésében kiállítás nyílik, amely a nagydíj eddigi negyvenkilenc évét mutatja be. 

Az Alisca Bau 50. Gemenc Nagydíj programja
Július 12. (péntek), 1. szakasz: Tarr Kupa–Sajó Péter Emlékverseny. Rajt Szekszárd, Béla tér, 16 óra. Cél Szekszárd Béla tér, 19.30 óra. Útvonal: Szekszárd, Harc, Medina, Szedres, Jánosmajor, Kölesd, Medina (4 kör). Az utolsó kölesdi áthaladás után Harc, Szekszárd, Béla tér
Július 13., szombat: GRAEPEL Kupa–Halász Zoltán Emlékverseny. Rajt Szekszárd Béla tér, 11.30 óra. Cél Szekszárd Kálvária tető, 14.30 óra. Útvonal: Szekszárd, Keselyűsi út, Őcsény, Decs, Sárpilis, Várdomb, Szálka, Palatinca, Kismórágy, 56. sz út, Várdomb, Szálka (3 kör). Az utolsó várdombi áthaladást követően Szekszárd, Kálvária tető.
Július 13., szombat: Alisca Bau Gála Kritérium–Pálinkás Csaba Emlékverseny. Rajt, Szekszárd, Béla tér, 19.50 óra. Útvonal: Béla tér, Bezerédj u., Széchényi u., Garay tér, Béla tér (1,3 kilométeres körpálya, amelyen 35 kört tesz meg a mezőny). 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!