Cselgáncs

2024.06.25. 12:25

Biztossá vált: Pupp Réka és Gercsák Szabina is ott lesz az olimpián!

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) szabadkártyájával együtt hét kvótát szereztek a magyarok a párizsi olimpiára, így a vegyes csapatversenyben is indulhatnak. A különítményben ott van az Atomerőmű SE két dzsúdósa, Pupp Réka és Gercsák Szabina is.

Berg Sándor

Az olimpiai kvalifikáció során öt versenyző vívta ki az indulás jogát Párizsba, köztük Tóth Krisztán és Özbas Szofi mellett a paksiak két kiválósága, Pupp Réka és Gercsák Szabina direkt kvótával, Ungvári Attila kontinentális kvótával lett résztvevő, míg Pongrácz Bence szabadkártyát kapott az IJF-től. Az Atomerőmű SE dzsúdósainak indulása már a májusi világbajnokság után gyakorlatilag biztos volt, ez vált hivatalossá a nemzetközi szövetség közleményével.

Hat magyar dzsúdóssal indul az olimpia, köztük Gercsák Szabinával (balra) és Pupp Rékával (balról a harmadik)
Hat magyar dzsúdóssal indul az olimpia, köztük Gercsák Szabinával (balra) és Pupp Rékával (balról a harmadik)
Forrás: judoinfo.hu

A kétéves kvalifikációs sorozatban Pupp Réka sikert sikerre halmozott, a Grand Slameken hat érmet (egy-egy arany és ezüst, négy bronz) gyűjtött össze, de Mesterek Tornáján és Európa-bajnokságon is a dobogó alsó fokára állhatott, míg vb-n két ötödik helyet szerzett. Ezzel a június 23-án lezárult kvalifikáció végeztével az 52 kilogrammosak világranglistáján a hatodik helyen zárt, így kiemeltként várhatja a sorsolást Párizsban.

A korábban két olimpiáról is lemaradt Gercsák Szabinát a mostani sorozatban is több sérülés hátráltatta, de a 70 kilós cselgáncsozónak végül sikerült becsúsznia a kvótát érő 22. helyre a ranglistán. A korosztályos szinten mindent megnyert dzsúdós tavaly áprilisban szerződött Miskolcról Paksra, ahol Braun Ákos kezei alatt megszerezte első, majd második Grand Slam-érmét (mindkettő bronz), de Grand Prix-n is összejött neki egy harmadik hely.

Nagy András, a szövetség főtitkára elmondta, az IJF a sorozat lezárultával kiosztotta a rendelkezésére álló szabadkártyákat is, Magyarország pedig a szerencsések közé került. A párizsi torna csapatversenyének kiírásakor 18-ban határozták meg a résztvevő országok számát, a kvalifikációs rendszerben azonban csak tizenhét biztosította be a helyét. A rangsor 18. pozíciójában a magyar csapat zárt, amely ezért kapott egy plusz kvótát, így először szerepelhet az ötkarikás csapatversenyben, írja a judoinfo.hu szakportál.

A cselgáncstorna július 27-én kezdődik Párizsban, ahol egyéniben másnap lép tatamira a három éve olimpiai ötödik helyen végzett Pupp Réka, míg Gercsák Szabinának július 31-én lesz jelenése a küzdőtéren.  A csapatversenyt, ahol a két paksi is érdekelt lesz, augusztus 3-án rendezik a francia fővárosban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!