Teol.hu videó

2024.06.26. 15:14

Új mezbeszállítóját és kabalaállatát is bemutatta a Paksi FC (videó és képgaléria)

Új korszak kezdődik a Paksi FC életében, hiszen a következő szezonban új mezben és egy kabalaállattal méreti meg magát a nemzetközi kupában is a csapat.

Az állandóság és a stabilitás jellemzi hosszú ideje az élvonalbeli bajnokságban tizennyolc éve szereplő Paksi FC-t, idén nyáron azonban nagy változások zajlanak és zajlottak már le eddig is a klubnál, fogalmazott Balog Judit ügyvezető. A Fehérvári úti stadionban tartott szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, amióta az NB I-ben szerepel az atomvárosi egylet, a kiszámíthatóság és a hűség jellemezte őket, és ez a továbbiakban sem változik.

Új mezbeszállítót és kabalaállatát is bejelentette a Paks
Balog Judit, a Paksi FC ügyvezetője, Kresz Zoltán (balra), a Absolute Teamssport Focivilág ügyvezető elnöke, Haraszti Zsolt ügyvezető és Szabó István, a Magyar Kuvasz Egyesület elnöke
Fotó: Makovics Kornél

Két jelentős változás azonban már történt az előző idényben Magyar Kupa-győztes és bajnoki ezüstérmes klub életében. Tizennyolc év után mezbeszállítót váltanak, a Jakót az Absolute Teamssport Focivilág közreműködésével az egyik legnagyobb sportmárka, a Nike öltözteti majd a csapatot a következő négy évben (eleinte csak a felnőtt csapatot látja el az amerikai cég mezzel és kiegészítőkkel, később az utánpótlás is részesül ezekben). A szerződés aláírása után Balog Judit úgy fogalmazott, a több megkeresés közül azért esett rájuk a választás, mert hasonló elveket és elképzeléseket vall mindkét fél.

Sok szempontnak kell megfelelni

A mai modern világban sok kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy egy mez versenyképes legyen. Az elsődleges szempont, hogy a játékosoknak kényelmes legyen a felszerelés, de egyben légáteresztő és szellőző is legyen, hogy az anyag az izzadságot a sportoló testén kívülre vezesse el. Emellett a szakítószilárdságnak is meg kell felelnie, valamint az igénybevétel miatt a rendszeres mosást és szárítást is bírnia kell, mondta Kresz Zoltán, az Absolute Teamssport Focivilág ügyvezető elnöke.

A másik újdonság, ami Magyarországon ha nem is egyedülálló, de ritkaságszámba megy, hogy egy jelenleg három hónapos kuvasz személyében kabalaállata is van már a Paksi FC-nek. A választás azért esett erre a hungarikumok közé sorolt fajtára, mert ugyanazokat a jellemzőket hordozza magában, mint a „magyar csapat”: a hűséget, a bátorságot és az elköteleződést, fogalmazott Balog Judit. Az előszállási tenyésztőtől származó kutyát a hazai mérkőzéseken láthatják majd a szurkolók, akik hamarosan a klub honlapján szavazhatnak a nevéről.

Veszélyeztetett faj a kuvasz

A második világháború után jelentősen lecsökkent a kuvasz egyedszáma, ezért veszélyeztetett fajtává vált. Ezért gondolták fontos feladatnak a Paksi FC-nél, hogy a Magyar Kuvasz Egyesülettel közösen meg tudják menteni. Szabó István elnök a fajtáról elmondta, ősi, több ezer évre visszamenő magyar pásztorkutya, aminek populációja a kétezres évekre lecsökkent. Évente 200-250 kölyök születik, ezért segítségre szoruló fajtáról van szó. A kuvasz őseinkkel a népvándorlás során jött a Kárpát-medencébe, egy felnőtt egyed marmagassága elérheti a 70 centimétert, a testtömege pedig akár 60 kilogramm is lehet.

 

Egy három hónapos kuvasz lett a Paksi FC kabalaállata
Egy három hónapos kuvasz lett a Paksi FC kabalaállata 
Fotó: Makovics Kornél

Három körrel elégedett lenne a Paks ügyvezetője

Újságírói kérdésre Haraszti Zsolt ügyvezető elmondta, a keretben nagy mozgás nem várható, Ötvös Bence szerződtetését már korábban bejelentették, míg Könyves Norbert jelezte feléjük, hogy szerződése június 30-i lejártával távozni szeretne Paksról. Hozzátette, az értékeiket sikerült megtartani, a kölcsönből visszatért játékosok közül pedig két-három labdarúgóval töltik fel a keretet.

A Paksi FC tizenhárom év után ismét bizonyíthat az Európa-ligában, erről az ügyvezető úgy fogalmazott, szeretnék megismételni a 2011/2012-es eredményeiket, amikor három kört sikerült menniük a nemzetközi kupában. Mint ismert, a második számú sorozatban a romániai Vajdahunyad ellen kezdenek Böde Dánielék (július 11-én itthon, egy héttel később Nagyszebenben lépnek pályára), továbbjutás esetén a horvát Rijeka következik, búcsú esetén pedig a ciprusi Larnaca lesz az ellenfél az Európa-konferencialiga. A paksiak a selejtezőkörben biztosan hazai pályán fogadhatják az ellenfelüket. Haraszti Zsolt kijelentette, az elveikből, miszerint nem alkalmaznak légióst, a nemzetközi kupaszereplés javára sem hajlandóak lemondani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!