Európa-bajnokság

2024.06.14. 12:00

Vécsei Bálint számára a németek elleni csoportmeccs különleges lesz – interjú

A nemzeti csapat Európa-bajnoki szerepléséről, a csoportellenfelekről és a végső győztesről is kérdeztük a magyar válogatott tartalékkeretének tagját. Vécsei Bálint szerint a Svájc elleni nyitómérkőzés kulcsfontosságú lesz a folytatást illetően.

Berg Sándor

– Csak nem edzés után hívom?
– Már túl vagyok rajta igen – felelte portálunknak telefonon keresztül Vécsei Bálint, a Paksi FC középpályára, aki a tartalékkeret tagja az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatottnál. – Múlt héten volt lehetőségem elmenni a családdal nyaralni, de olyan messzire azért nem mentünk, hiszen, ha kell, gyorsan haza tudjak jönni. Valahogy össze kellett hangolni a kettőt: edzésben is maradjak, de közben ki is tudtam kapcsolódni. Szerencsére ez Törökországban sikerült.

Vécsei Bálint legutóbb a bolgárok elleni tavaly márciusi Európa-bajnoki selejtezőn szerepelt, akkor gólt is lőtt
Vécsei Bálint legutóbb a bolgárok elleni tavaly márciusi Európa-bajnoki selejtezőn szerepelt, akkor gólt is lőtt
Fotó: Árvai Károly

– Ilyenkor a válogatott által előírt edzéstervet követi?
– Nem, egyéni terv alapján készültem. Együtt dolgozom egy fitneszedzővel, vele beszéltem át, hogy a nyári szünet alatt milyen edzésmunkát végezzek, hogy megálljam a helyemet a válogatottban, ha esetleg be kell kapcsolódnom a többiekhez.

– Mit érzett, amikor Callum Stylest az Izrael elleni Európa-bajnoki főpróba első félidejében sérülés miatt le kellett cserélni?
– Először nem tudtam, milyen problémával állunk szemben, de ismerve a válogatottnál dolgozó szakembereket, tudtam és tudom, hogy csak végső esetben mondják ki, ha valaki sérülés miatt nem állhat a csapat rendelkezésére. Később kiderült, nem olyan komoly a baj, egy rúgásról volt szó, úgyhogy valószínűleg Callum helyre jön az Európa-bajnokság rajtjáig.

– Ezek szerint figyelemmel követte a válogatott két felkészülési mérkőzését. Milyen benyomást tett Önre a csapat?
– Visszautalva az előző kérdésre, biztosan sokak fejében benne volt, hogy nem akarnak megsérülni a torna előtt. Az írek ellen szerintem kicsit a koncentráció is elcsúszott olyan szempontból, hogy az előző évekhez képest két olyan hiba vezetett gólhoz, ami nem volt a válogatottra jellemző. Izrael ellen sikerült kijavítani azt a vereséget, ami kellő önbizalmat jelent az Eb-re nézve. Nehéz kiindulni két felkészülési mérkőzésből, de nem hiszem, hogy a következő három csoportmeccs hasonít majd erre a két találkozóra.

Marco Rossi tíz alkalommal szavazott bizalmat Vécsei Bálintnak
Marco Rossi tíz alkalommal szavazott bizalmat Vécsei Bálintnak a válogatottban

Franciaország vagy Anglia lehet a végső befutó

– Mit remél a magyar válogatottól az Európa-bajnokságon?
– Például az angolok és a németek legyőzésével magasra tettük a lécet az elmúlt években, ahogy azzal is, hogy a csoportkört veretlenül megnyerve jutottunk ki az Eb-re. Mindenki elvárásnak tartja, hogy továbbjutunk a csoportból, természetesen én is bízom benne, hogy jól szerepelünk majd és sokáig menetelünk. Ugyanakkor nem lesz egyszerű, ha csak a németekről beszélünk, de ugyanezért a célért utazott ki Svájc is, ahogy a skótok is látják azt a potenciált, hogy tovább tudnak jutni a csoportból. Mindenesetre kulcsfontosságú lesz az első mérkőzés.

– Szombaton 15 órakor azzal a Svájccal kezdi az Európa-bajnokságot a nemzeti csapat, ahol három és fél évig légióskodott. Mit érdemes tudni a válogatottjukról?
– Kiváló csapatot építettek fel az utóbbi években ők is, tele olyan játékossal, akik topbajnokságok topcsapataiban játszanak. Ők adják a válogatott vázát, megvannak a minőségi és tapasztalt játékai, köréjük pedig olyan fiatal játékosokat raktak, kik ugyancsak magasan jegyzett ligákban szerepelnek hétről hétre, de még az áttörést nem érték el. Kemény ellenfél lesz a svájci is, Murat Yakin ugyanúgy háromvédős rendszerben játszatja csapatát két szárnyvédővel, ahogy Marco Rossi kapitány. Azt ugyanakkor nem gondolnám, hogy első meccsről lévén szó nekünk esnének, így sokgólos mérkőzésre sem számítok.

– Ez lehet a legnehezebb találkozója a válogatottnak a csoportkörben?
– A teljes mezőnyben az egyik legerősebb válogatottnak a németet érzem, a hazai pálya is nekik szól. Természetesen jó lenne pontot, pontokat szerezni ellenük, de a fókusz, úgy gondolom, hogy a svájci és a skót találkozón lesz.

– Melyik válogatottnak szurkol az Európa-bajnokságon?
– Nincsen már olyan, mint akár tíz évvel ezelőtt, hogy valamelyik válogatottnak kifejezetten szurkolnék. Ha mondani kell valakit, akkor Toni Kroos miatt a németeket mondanám, ő ugyanis a kedvenc játékosom. Ebből a szempontból érdekes lesz szerdán a német–magyar találkozó... Komolyra fordítva a szót, természetesen annak szurkolok, hogy minél tovább jusson a válogatottunk. Hogy kinek van a legnagyobb esélye az aranyra? A spanyoloknak is van egy egészen jó kezdőtizenegye és tehetséges fiatal játékosai, de mondhatnám akár a portugálokat is. Ha mondani kell valakit, akkor a franciákat és az angolokat mondom, az ő keretük talán a legerősebb jelenleg.

A 12-szeres válogatott Vécsei Bálint (zöldben) áprilisban szerződött Paksra
A 12-szeres válogatott Vécsei Bálint (zöldben) áprilisban szerződött Paksra 
Fotó: Dömötör Csaba

Hétfőn áll edzésbe a Paksi FC

– Ha nem is Németországban, de Pakson hétfőn már jelenése lesz, elkezdődik ugyanis  a felkészülés a következő szezonra. Ön lesz a keret legfittebb játékosa?
– Nem tudom, ki mennyit dolgozott a nyári szünet alatt, de olyan hosszú leállás nem volt, hogy bárki is kizökkent volna. Ráadásul július közepén már Európa-liga selejtezőt játszunk, ami mindjárt itt van a nyakunkon. Volt azért időm pihenni is, barátokkal találkozni, amit év közben nem tudtunk, azt most bepótoltuk. De, mint mondtam, közben próbáltam kondiban maradni, ha jelenésem lenne a válogatottnál.

– Ha már az Európa-liga sorsolása szóba került... Melyik ellenfélnek örülne igazán?
– Konkrét csapatot azért nem mondanék, mert akik eljutottak ideáig, biztosan nem gyenge csapatok. Inkább annak örülnénk, ha keveset kellene utazni, hogy legalább az ne vegyen ki az erőnkből a párharc során.

– A Paksi FC Magyar Kupa-győztesként és bajnoki ezüstérmesként szerzett jogot elindulni a második legrangosabb európai klubsorozat. Ezt a teljesítményt meg lehet ismételni a következő szezonban?
– Az előző idényből úgy hiszem, kihozta a csapat a maximumot. A Ferencvárost egy hosszú sorozatban, mint amilyen a bajnokság, nem könnyű letaszítani a trónról, de saját magunk megtapasztalhattuk, hogy egy meccsen, mint a kupadöntő, le lehet győzni őket. A következő szezonban is szeretnénk a tabella első felében zárni, akár ismét a dobogón végezni, még úgy is, hogy tudjuk, ehhez mindennek össze kell állnia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!