Gyász

2024.07.02. 10:35

Elhunyt Zalakovics Gábor, a Baka iskola elismert testnevelő tanára

Életének 71. évében türelemmel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Zalakovics Gábor, a Baka István Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa.

Teol.hu

A szombathelyi születésű, fiatalkorában távol- és magasugrásban ifjúsági válogatott szintig jutó pedagógus 1977-ben szerzett általános iskolai tanári diplomát. Az itt szerzett tudását a szekszárdi III. számú Általános Iskolában kezdte el átadni, mint testnevelés-földrajz szakos tanár. Egy évtizeddel később a most már Baka István nevét viselő intézményben tanított 2016-os nyugdíjba vonulásáig. Pedagógiai munkáját mindvégig gyermekszeretet, nagyfokú hivatástudat, következetesség és szorgalom jellemezte.

Zalakovics Gábor 71. életévében hunyt el
Forrás: Baka István Általános Iskola

Hivatása mellett a vármegye sportjáért is sokat tett, 1988-ban az ő ötlete nyomán rendezték meg először szeretett iskolájában a Baktai Atlétikai Kupát, 1991-ben aktív szerepet vállalt az iskola Jó tanuló, jó sportoló Alapítványának létrehozásában. Az 1990-es évek elején a testnevelő tanárok beválasztották a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnökségébe, feladatát több évtizeden át lelkiismeretesen végzett. A Városi Diáksport Egyesület megalapítója és elnöke volt Szekszárdon. 

Magas színvonalú pedagógiai munkáját az évek során összegyűjtött pedagógiai módszerekkel fejlesztette. Atlétika, kézilabda, labdarúgás, súlylökés, négytusa, magasugrás sportágakban tehetséges tanítványait lelkesen készítette fel, vezette a megyei és országos döntőkbe. 

Zalakovics Gábort 2017-ben a Közjóért kitüntető díjjal ismerte el Szekszárd város önkormányzata. Az elismerés annak a természetes személynek vagy azok közösségének adományozható, aki vagy amely Szekszárd városért kiemelkedő jelentőségű tevékenységet folytat, vagy folytatott, és ezzel hozzájárult a város országos vagy nemzetközi hírnevének növeléséhez.

Zalakovics Gábor életének 71. évében türelemmel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el. Temetését július 8-án, 11 órakor tartják Szekszárdon az Újvárosi Temetőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!