Atlétika

2024.07.01. 13:00

Országos bajnoki címek az olimpia árnyékában

A dombóvári Vindics-Tóth Lili Anna és a bonyhádi Böndör Márton is aranyérmet szerzett a 129. Atlétikai Magyar Bajnokságon, ami egyben az utolsó lehetőség volt kvalifikálni a párizsi olimpiára.

Berg Sándor

A budapesti Lantos Mihály Sportközpontban rendezték hétvégén a 129. Atlétikai Magyar Bajnokságot, az idei év egyik legrangosabb hazai eseményén pedig – köszönhetően annak, hogy az olimpiai szint teljesítésére vagy a ranglistás kvalifikáció elérésére ez volt az utolsó esély – egyéni és országos csúcsok is születtek.

atlétika olimpia
Kling Réka súlylökésben idei legjobbjával szerzett magyar bajnoki bronzérmet
Forrás: AC Bonyhád

A Tolna vármegyei színeket egyedül Kling Réka képviselte, aki idei legjobbjával bronzérmet szerzett súlylökésben. Az AC Bonyhád nehézatlétája utolsó, hatodik kísérletére 14,36 méterre repítette a szert, 16 centivel megdöntve csúcsát. Diszkoszvetésben bő egy méterrel elmaradva idei legjobbjától negyedik helyen zárt a bonyhádi sportoló.

A völgységi klubnál nevelkedett, de az idei évtől már a Győri AC mezét viselő Böndör Márton nem talált legyőzőre rúdugrásban. Portálunknál a 2023-as év legjobb férfi sportolójának megválasztott atléta 480 centiméteren, utolsóként szállt be a versenybe. Ezen a magasságon egyszer hibázott, utána viszont az 500-at, az 510-et és az 520-at is elsőre vitte át, amivel országos bajnok lett. Schneider Géza és Böndör Dániel tanítványa a 541-et mindháromszor leverte, így egyéni csúcsot nem tudott dönteni, végül 532 centiméterrel zárta az ob-t.

Böndör Márton magyar bajnoki címet szerzett
Böndör Márton magyar bajnoki címet szerzett
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI

Az elmúlt év legjobb női sportolója, Vindics-Tóth Lili Anna hátát nézte a mezőny 5000 méteren, a dombóvári nevelésű futó 15:50,71 perces időeredménnyel nyerte a számot, az idei római Európa-bajnokságon indult atléta az idei legjobbjától nyolc másodperccel maradt el. A Budapest Honvéd sportolója az olimpiai szintidőtől ötven másodperccel maradt el, a mezei futásban elért eredményeivel viszont bizakodhat, hogy ott lehet majd Párizsban.

A szekszárdi nevelésű atléták közül Bogdán Annabella gerelyhajításban 54,05 méterig jutott, amivel ezüstérmet szerzett. Németh Mátyás távolugrásban állt rajthoz, és 750 centiméteres idei legjobb eredményével (amit utolsó, hatodik kísérletére ugrott) negyedik helyen végzett.

Az olimpiai kvalifikáció június 30-án zárult, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) felé a napokban küldik meg a névsort az ötkarikás játékokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!