asztalitenisz

2018.01.16. 11:04

A világ legjobbjai jönnek a budapesti World Tour-ra

Budapesten kezdődik a 2018-as World Tour-sorozat, lesz kiért szorítani. A szekszárdi Madarász Dóra, Imre Leila és Bálint Bernadett mellett a Tolnán nevelkedett Nagyváradi Mercédesz már ma asztalhoz áll a BOK Sportcsarnokban.

Rónai Gábor, fotó: MTI

Budapest, 2016. október 18. Madarász Dóra adogat a görög Maria Krisztoforaki ellen az asztalitenisz Európa-bajnokság nõi versenyének selejtezõjében a fõvárosi Tüskecsarnokban 2016. október 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ötvenhárom ország négyszáz játékosa, köztük huszonhárom magyar versenyen a vasárnapig tartó viadalon, ahol igazi világsztárokat láthat a közönség. A 150 ezer dollár összdíjazású megméretésen a magyar csapat a legerősebb összeállításban képviselteti magát, a világranglistán 20. helyen álló Póta Georgina (német klubjával, a TTC Berlinnel épp a Szekszárddal játszik majd a Bajnokok Ligájában) és a 61. helyezett Pergel Szandra kiemeltként kezd, a három szekszárdi, Madarász Dóra, Imre Leila és Bálint Bernadett, valamint a tolnai nevelésű, a Budaörsben játszó Nagyváradi Mercédesz csoportselejtezőből juthat tovább, de ehhez az első helyen kell végezniük.

Madarász Dórának lesz talán a legkönnyebb dolga: a walesi Charlotte Carey és a cseh Aneta Kucerová sem olyan rivális, akiket ne tudna legyőzni. Előbbi a száznegyvenedik helyen áll, utóbbit szó szerint sehol sem jegyzik, legalábbis az első ezerben nincs ott a rangsorban. Imre Leilának a cseh Renata Strbíkovával és a szlovén Alex Galic-csal nem lesz könnyű dolga: Strbíkova a száznegyvenhetedik, Galic a legjobb szlovénként pedig százharmadik. A Versenyek Versenyében győztes, s ezáltal az egymillió forintos fődíjat lekaszáló Imre azonban már sokszor bizonyította, hogy képes megbirkózni a nagy feladatokkal is, így ezúttal sem kell megijednie. Bálint Bernadett belehúzott, hiszen a hongkongi Ng Wing Nam ötvenhetedik, így a legjobb dán, a háromszázkilencvenhetedik helyezett Stefanie Christensen legyőzése tulajdonképpen semmire sem elég. Nagyváradi Mercédesz is belenyúlt abba a bizonyosba: a német Perissa Solja hetvenedik a ranglistán, így az ötszázhuszonegyedik Ida Jazbec legyőzése semmivel sem kecsegtet. Női párosban Bálint Bernadettnek és Nagyváradi Mercédesznek már a selejtező mai nyitányán jelenése lesz, a szlovén Katarina Strazar és Ana Tofant ellen.

„A lányok jó formában vannak, a két ünnep között volt egy kis szünet, de azóta gőzerővel edzünk, hogy helytálljunk. Ha sikerülne megismételnünk a tavalyi eredményeket, amikor Póta Georgina egyesben a negyeddöntőig jutott, párosban pedig a svéd Matilda Ekholm oldalán második lett, akkor maximálisan elégedett lennék” – nyilatkozta a Tolnáról származó Bátorfi Zoltán, a női válogatott kapitánya. A ranglistavezető kínai Csen Meng is asztalhoz áll.

A nőknél a világranglista első helyezettje, Csen Meng is asztalhoz áll, de az első tízből négyen is itt lesznek. A férfiaknál a világranglista másodikja és kilencedikje mellett még öt Top 20-as játékos található.

Az első tíz kiemelt és világranglistás helyezése, nők: Csen Meng (kínai) 1., Vang Man-jü (kínai) 8., Doo Hoi Kem (hongkongi) 9., Csen Hszing-tung (kínai) 10., Li Ho Csing (dél-koreai) 12., Li Jie (holland) 14., Ku Jü-ting (kínai) 15., Csen Szu-jü (tajvani) 16., Póta Georgina 20., Sofia Polcanova (oszták) 22.

Férfiak: Fan Csen-tung (Kína) 2., Simon Gauzy (Franciaország) 9., Marcos Freitas (Portugália) 12., Csüang Csi-jüan (Tajvan) 15., Omar Asszar (Egyiptom) 16., Hugo Calderano (Brazília) 17., Ruwen Filus (Németország) 18., Kristian Karlsson (Svédország) 22., Vlagyimir Szamszonov (Fehéroroszország) 25., Emmanuel Lebesson (Franciaország) 26.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!