kosárlabda

2018.04.20. 08:46

Ebben a csapatban ennél jóval több volt

Nehéz feldolgoznia, hogy a korábbi évek sikerei után a bennmaradásért kell harcolnia a csapatnak. Mint mondta, a csalódáskeltő szereplésnek megvannak az okai, de inkább a Győr elleni két kulcsfontosságú mérkőzés jár a fejében. Interjú Darabos Péterrel, a Knipl Kft. Bonyhádi KSE ügyvezető elnökével.

Berg Sándor, fotó: Makovics Kornél

– A szezon előtt nem ilyen alapszakaszra számított...

– Nem tudok diplomatikus lenni, csalódott vagyok. Egy egyesületet elsősorban az eredményei minősítenek, és az elmúlt évek sikerei után nehéz feldolgozni, hogy most a mezőny végén kullogunk – válaszolta kérdésünkre Darabos Péter, a Knipl Kft. Bonyhádi KSE ügyvezető elnöke.

– A szezon még jól indult... Az első négy fordulóban három győzelmet is elkönyvelt a csapat. Aztán megtört a lendület.

– Hogy végül mi vezetett az utolsó előtti helyig? Sok minden. Egyrészről albérletben kellett edzenünk, játszanunk, amihez utaznunk kellett kinek többet, kinek kevesebbet. Habár sokan elkísérték a csapatot, mégsem uralkodott olyan pokoli hangulat Zombán, mint például az új bonyhádi csarnok avatóján. Másrészről a profi csapatok teljesítményét is befolyásolja egy-két kulcsjátékos kiválásra, nemhogy egy amatőrét. Nekünk idén kijutott a „jóból”. A csapatkapitány Tömösváry Mátéra és Jilling Lászlóra is hónapokig nem számíthattunk, Gombos Ádám továbbra is sérült, Sümegi András emiatt be is fejezte a pályafutását, de Faragó Péter is szezon közben vonult vissza. Az idény elején megfogalmazott terveket dobhattuk a kukába.

– Az edzői stáb és a játékoskeret összetétele mégis jobbat, többet sejtetett.

– Sokak szerint az az állomány, amivel nekivágtunk a szezonnak, nemhogy a nyolcba, de a négybe jutásra lett volna hivatott. Ezt sajnos már sosem tudjuk meg, ráadásul a „ha” szócska a sportban nem sokat ér. A játékosok előtt le a kalappal azért, amit az elmúlt hónapokban végigcsináltak. A sorozatos vereségek és a már említett okok viszont megtépázták az önbizalmukat. Voltak periódusok, amikor már saját magukban sem hittek igazán. Morgen Frigyes és Rutkai Péter személyében két remek edzőnk van, és amit lehetett, azt maximálisan megtettek. Ezért erősítettük meg pozíciójában a vezetőedzőt, amikor a Békés elleni vereség után felajánlotta lemondását.

– A sok rossz mellett mire emlékszik vissza szívesen?

– Például a nyitómeccsre, amikor közel húsz ponttal vertük a nálunk többszörös költségvetéssel dolgozó Nyíregyházát (a harmadik helyen végzett nyírségieket 71–52-re győzték le – A szerk.), vagy az Oroszlány elleni találkozót, ami ugyan vereséggel ért véget (70–82), de állítom, hogy a szezon legjobb meccsét játszottuk akkor.

– Ha már a pénz szóba került. Mennyire terhelte meg a kasszát az új lebonyolítási rendszer? Gondolok itt egy békési vagy nyíregyházi túrára.

– Konkrétumokat nem szeretnék mondani, de szponzorok segítségével próbálunk boldogulni a mindennapokban. Az ő segítségük nélkül nem lehetne működtetni a rendszert, közülük is kiemelkedik a névadó szponzorunk. Folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy hogyan tudnánk újabb támogatókra szert tenni. A jövő évi tervünk, hogy minél több szponzort találjunk.

– Előtte viszont még két vízválasztó mérkőzés következik a győriek ellen. A legutóbbi emlék szép velük kapcsolatban.

– Bármi történt az alapszakaszban, azt el kell felejteni, így a két héttel ezelőtti Győr elleni bajnokit is. Mindent tiszta lappal kell kezdeni. Hiszek benne, hogy a fiúk a legjobbjukat nyújtva, a sérültekkel kiegészülve hazai pályán előnyt harcolnak ki. A visszavágóról csak annyit, hogy idén még nem sikerült otthonunktól távol nyernünk. Miért ne sikerülne ezt pont a playoutban megtörnünk?

– Bárhogy is alakuljon a két meccs, a holtszezon a vezetőségnek lesz nagyon kemény.

– Azt látni kell, hogy az NB I/B Piros csoportja már nem olyan, mint két vagy három évvel ezelőtt. Rengeteg pénz áramlik be, ami egyrészről pozitívum, mert emeli a bajnokság színvonalát, másrészről viszont megnehezíti egy Bonyhádhoz hasonló kisváros dolgát. Viszont a hagyományaink és a sportág iránti szeretet arra sarkall bennünket, hogy felvegyük az Oroszlány és Nyíregyháza-szintű csapatokkal a harcot, és jövőre is egy jó csapatot építsünk. Ehhez viszont partnerekre van szükség. A szponzorok mellett az MKOSZ is az lehet, amennyiben újraéleszti a T-licence-t. A régióban egyetlen B csoportos csapatként próbálnánk játéklehetőséget biztosítani a feltörekvő tehetségeknek. Az Atomerőmű SE-vel is az asztalon van egy megállapodási tervezet, melynek értelmében a magyar fiataljaiknak több játéklehetőséget tudnánk biztosítani.

– Bennmaradásnál a keret megerősítésén, kiesésnél talán a csapat egyben tartásáért kell megküzdeni.

– A csapatot szeretnénk egyben tartani, hiszen a hosszú távú munka hozhat magával sikereket, azonban ez nem lesz egyszerű. Kiszemeltekről egyelőre nem beszélhetünk, hiszen még zajlik a bajnokság, de mint mindig, megpróbáljuk a legjobb döntéseket meghozni az elnökséggel. A komoly tárgyalások majd a bajnokság befejezése után kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!