Hírek

2009.07.29. 11:21

Budapesten fogták el az illegális őssejtbeültetőket

Nem Kaposváron, hanem egy budapesti egészségügyi intézmény területén fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt a négy embert, akiket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsítanak a rendőrök - közölte az NNI helyettes szóvivője szerdán az MTI-vel.

MTI

A Sonline hírportál kedd este azt adta hírül, hogy illegális őssejt-beültetéseket hajtottak végre a kaposvári Seffer-klinikán. A  hírportál információja szerint egy amerikai, egy ukrán és két magyar  orvos éppen egy műtéthez készülődött, amikor a rendőrök tetten érték  őket.   

Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: a  rendőrök két magyar, egy amerikai és egy ukrán állampolgárral  szemben folytatnak eljárást emberi test tiltott felhasználásának  gyanúja miatt. 

Adataik szerint egy amerikai állampolgár megalapozottan  gyanúsítható azzal, hogy egy magyar irányítású őssejtkutató labor és  egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi  ellenszolgáltatás fejében 2007-től egészen napjainkig  őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében - mondta a  helyettes szóvivő. Hozzátette: a kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán  állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért  általában 25 ezer USA dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. 

Az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket,  amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a  betegeknek beinjekciózót, vagy infúziós oldatban adagolt be. A  pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem  embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt - mondta. 

Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az  Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai  Bizottságának engedélyével nem rendelkezett. 

A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette,  aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a  vérminták hatósági bevizsgáltatásában, valamint a kezelendő betegek  szállításában segédkezett. 

A rendőrség szerint mindezek alkalmasak az üzletszerűen és  bűnszövetségben elkövetett emberi test tiltott felhasználása bűntett  elkövetése megalapozott gyanújának megállapítására.  

Az elkövetőket július 27-én, hétfőn egy budapesti egészségügyi  intézmény területén fogták el az NNI munkatársai éppen akkor, amikor  egy újabb beteggel kapcsolatos beavatkozásra készültek. 

A tettenérés helyszínén szemlét, majd az elkövetők lakó- és  tartózkodási helyén házkutatást tartottak Budapesten és  Dél-Magyarországon. A házkutatások során különféle, a két érintett  cég tevékenységével kapcsolatos okiratokat, számítástechnikai  adathordozókat, számítógépeket és egyéb tárgyi bizonyítási  eszközöket foglaltak le. 

A gyanúsítottak kihallgatásuk során részben beismerő vallomást  tettek. Az NNI mind a négy gyanúsított esetében kezdeményezi az  előzetes letartóztatásba helyezést. 

A Seffer-klinika ügyvezető igazgatója, Seffer Tibor kedd este  cáfolta az internetes újság értesülését. Közölte, július 13-tól  augusztus 3-ig zárva tart a klinika, ahol nem folyik őssejt-kutatás.  Mint kifejtette, az intézmény egyik laboratóriumát bérelte az az IRM  Magyarország Zrt., amely cég egy ideig a terápiás célú  őssejt-gyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában  foglalkozott ezzel a területtel. Az IRM engedélyét azonban tavaly  tavasszal visszavonták, gyakorlatilag azóta ez a cég sem folytat  őssejt-kutatást Kaposváron, és a napokban hivatalosan is felhagyott  ezzel a tevékenységével.

Seffer Tibor hangsúlyozta, a klinika és az IRM két különböző  cég. A klinikán plasztikai sebészet folyik, és annak dolgozói be sem  tehették a lábukat a bérelt laboratóriumba, amelynek szabályos  működését a tisztiorvosi szolgálat több tucatszor is ellenőrizte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!