Hírek

2009.07.01. 15:54

Hallgatnak a biztosítók az MSZP javaslatával kapcsolatban - Hasonló gyakorlatok

A megkérdezett biztosítók többsége egyelőre nem kommentálja az MSZP-nek azt a javaslatát, hogy a lakásbetörést követő 10 napon belül fizesse ki a biztosító a kárt, de a legnagyobb magyarországi lakásbiztosító jelezte: gyakorlata ma is hasonló ehhez.

MTI Eco

A Népszabadság szerdai információja szerint az MSZP hosszú listát állított össze a fontosnak tartott teendőkről, és ha a kongresszus elfogadja azokat, akkor a miniszterelnököt kérik fel azok jogi formába öntésére. Ezek között szerepel az, hogy a biztosítók a lakásbetörést követően legfeljebb 10 napon belül fizessék ki a kárt, és utána a biztosító hajtsa be követelését a betörőn.

Az MTI által megkérdezett biztosítók többsége elzárkózott a javaslat kommentálásától, amíg az nem kap jogi keretet. A piacon több mint egy tucat biztosító, több mint 100 féle lakásbiztosítása létezik, köztük olyanok is, amelyeket még a múlt század hatvanas éveiben kötöttek.

 Az ezekhez tartozó feltételeket mind át kellene dolgozni a gyorsított kárkifizetéshez. A mai gyakorlat az, hogy a rendőrség nyomozást megszüntető határozata után fizet a biztosító.

Néha előfordul, hogy ezt követően megkerül a tolvaj és az ellopott értékek, ekkor a károsult választhat, hogy visszakéri azokat, és a biztosítónak visszafizeti a kapott kártalanítást, vagy a már megkapott pénzt tartja meg.

A cikk folytatása, valamint a témával kapcsolatos háttér és további információk a Világgazdaság Online-on!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!