Hírek

2009.09.24. 07:26

Megszorítások az iskolákban - Az órák megtartása is veszélyben?

Minden várakozást felülmúlt az idei pedagóguselbocsátások száma: összesen hatezer tanár, tanító került utcára – írja a Magyar Nemzet mai száma.

Magyar Nemzet

A szakma szerint a megdöbbentő adat azt mutatja: az iskolák elérték a tűréshatárt, és ha a jövő évre tervezett megszorítócsomag valóban életbe lép, a tanórák megtartása is veszélybe kerülhet.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a lap kérdésére elárulta: a szeptember 22-i állapot szerint összesen 6576 pedagógusnak szűnt meg a foglalkoztatási jogviszonya.

Az oktatási tárca a lapnak küldött válaszában pályamódosítást javasol a munkanélkülivé váló pedagógusoknak. Hozzáteszik: a 19,5 milliárd forintos keretösszegű, EU-társfinanszírozással megvalósuló Új pálya program kínál majd nekik elhelyezkedési lehetőséget. Hogy mikor, azt egyelőre nem tudni, a tárca szerint a „program megvalósítása folyamatban van”.

Az óriási mértékű elbocsátáson a szakma is megdöbbent. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke kijelentette: elképesztő méretű a létszámcsökkenés, ami azt mutatja, hogy az óvodák és az iskolák átlépték a tűréshatárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!