Hírek

2009.09.09. 11:05

Mi lesz a cafeteria sorsa az adó bevezetése után? - Felmérés

A kormány által összeállított válságkezelő és gazdaságélénkítő csomag részeként adókötelessé válnak a munkáltatók által a munkavállalóknak béren kívüli juttatásként nyújtott különböző utalványok.

Publicus

A Publicus Research 500 a hazai vállalat vezetője körében végzett, a válság általános hatásait vizsgáló felmérésében többek között arra is kíváncsi volt, hogy jelenleg milyen mértékben van jelen ez a típusú juttatási forma a bérezési rendszerekben, illetve a kormányintézkedés hatására milyen esetleges változtatásokra szánják el magukat a cégek az utalványozás jövőbeni működtetésével kapcsolatban.

A cafeteria utalványok adókötelessé tételéről a megkérdezett cégek elsöprő többsége (91 százalék) értesült. Az adókötelessé váló utalványok sorsa kérdéses. A megkérdezett cégvezetők több mint egyharmada (37 százalék) nem hozott még döntést a kérdésben, majdnem az egynegyede (23 százalék) egyszerűen megszűntetné ezt a fajta juttatást, és nem osztana több utalványt a dolgozóinak. További 16 százalék válaszolt úgy, hogy lehetőség szerint annyira csökkentené az utalvány összegét, hogy az a megnövelt adóösszeggel együtt beleférjen a cég kialakított költségkeretébe.

Tíz cégvezetőből csupán egy (12 százalék) az, aki nem változtatna az utalvány összegén és kifizetné a megemelkedett közterhetek, míg mindössze 5 százalék aki az utalvány összegével megnövelné az alkalmazott bruttó bérét.

Tehát összességében a cégek közel ötöde (17 százalék) esetében tűnik a munkavállalókra nézve hatástalannak az utalványok adókötelessé tétele. Tíz cégből négy (39 százalék) esetében azonban többé, vagy kevésbé de várhatóan csökkenni fog a juttatás, míg a cégek valamivel több mint egyharmada (37 százalék) esetében a vezetők még nem hozták meg az ezzel kapcsolatos döntést.

Ide klikkelve megtudhatja, hogy az egyes utalványokat, milyen arányban adják a cégek a munkavállalóknak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!