Hírek

2009.10.03. 08:01

A jegyzők felügyelik majd az ingatlan-vállalkozásokat

A megyeszékhely városok főjegyzői végzik ezentúl az üzletszerű ingatlanközvetítői, illetve ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő tevékenység felügyeletét - egyebek mellett ezt tartalmazza a legújabb Magyar Közlönyben megjelent rendelet.

MTI Eco

A rendelet az ingatlanvállalkozások felügyeleti hatóságait nevesíti. Így az üzletszerű társasházkezelői, és ingatlankezelői tevékenységet végzők felügyeleti hatósága a körzetközponti település jegyzője lesz. Némi megszorítással a körzetek fedik a régi járásokat.

Az üzletszerű ingatlanközvetítői, illetve ingatlanvagyon-értékelő és közvetítői tevékenységet végzők felett a felügyeletet a megyeszékhelyi települések főjegyzői látják el. Kivétel Pest megye, ahol a megyei önkormányzat főjegyzője, illetve Budapest, ahol a Fővárosi Önkormányzat főjegyzője a felügyeleti hatóság.

A rendelet szól arról is, hogy ha a használatba vételi engedély az építési engedélytől nem tér el - és az ügyfél a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez szükséges kérelmet, valamint annak mellékleteit a használatbavételi engedélyezési eljárás során benyújtotta - akkor a közreműködő hatóság továbbítja az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés iránti kérelmet a földhivatalhoz.

A hatósági kijelölések szombattól hatályosak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!