Hírek

2009.10.13. 09:02

Ma megkezdik a mentősök védőoltását

Ma délután megkezdik az Országos Mentőszolgálat munkatársainak oltását a szezonális és az új influenza ellen.

Világgazdaság Online - NTE

A múlt héten már megkapták az védőoltást a tűzoltók és megkezdték a kórházi dolgozók oltását is. A BKV 8600 adag vakcinát rendelt az utasokkal érintkező munkatársainak. A járványt okozó vírus - védekezés nélkül - itthon 1,5-4 millió embert fertőzhet meg, ami megbéníthatja az országot.

Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és járványügyi Központ (ECDC) ajánlása alapján az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó szervek és az adott ország működéséért felelős stratégiai intézmények, vállalatok dolgozói számára kell biztosítani térítésmentesen az oltóanyagot. Hazánkban a múlt héten már beoltották a tűzoltókat, megkezdték az egészségügyi dolgozók oltását, s ma megindul a mentődolgozók oltása is, köztük lesz a szervezet főigazgatója. Göndöcs Zsigmond, és részt vesz az eseményen Székely Tamás egészségügyi miniszter is.

A WHO áprilisban emelte ötös fokozatúra a védekezést, s egyben azt is javasolta, hogy az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetettek - a hat hónap és 3 év közötti gyermekek, a gyermeket várók és a 60 év felettiek, illetve a krónikus betegségben szenvedők - mellett a nemzetgazdaság szempontjából kiemelten fontos területeken dolgozók is térítésmentesen vegyék föl az oltást.

Nálunk a BKV a múlt héten rendelt meg 8600 adag vakcinát, hogy az utasokkal közvetlen kapcsolatban lévő dolgozóit beoltassa. Ez követendő példa a többi vállalat számára is. Hiszen becslések szerint a járvány nálunk 1,5-4 millió embert érinthet, s ha ez így lesz, lebénul az ország gazdasága. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal egyébként pandémiás terv kidolgozását javasolta a cégeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!