Hírek

2009.11.09. 09:19

Mennyi lesz a minimálbér jövőre? - A harc elkezdődött

A munkáltatói oldal 73 ezer forintos minimálbért javasol a jövő évre – hangzott el a várva várt ajánlat az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.

Világgazdaság

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: a garantált bérminimum – vagyis a szakmunkás-minimálbér – intézményét fenn kell tartani, de szó sem lehet a jelenlegi 87 ezer forintos összeg jövő évi emeléséről.

A munkavállalói oldal a hirtelen jött ajánlatra 78 ezer forintos minimálbér-javaslattal válaszolt, és ragaszkodott a garantált bérminimum emeléséhez is. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a munkáltatók javaslatában szereplő „nullaszázalékos” növelés ez utóbbi jövedelemforma esetében semmiképp sem lehet a tárgyalások alapja.

A kormányzati oldal most csak asszisztálni tudott a bértárgyalások újabb fordulójához. Egyelőre arra kérték a feleket, hogy próbálják meg megőrizni legalább a bérek reálértékét. A kormány számításai szerint 4,1 százalékos jövő évi várható infláció mellett a változatlan vásárlóerőt a minimálbér esetében 73 400 forintra történő emeléssel lehetne elérni, a garantált bérminimumnál pedig ugyanez 91 ezer forintos havi jövedelemmel érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!