Hírek

2010.02.04. 05:33

A „Gyurcsány-vadászat” folytatódik

Gyurcsány Ferencet támadni egy választási kampány során minden kétséget kizáróan nagyon kifizetődő dolog, ugyanis a szocialisták túlmozgásos ikonja legalább annyira megosztja az embereket, mint legfőbb ellenlábasa, amiből következően éppen olyan tökéletesen démonizálható, mint az az Orbán Viktor, aki sokak szemében Voldemort és Don Corleone keveréke.

Stanga István

„...nem áll módomban pártjának kampányát segíteni” – egyebek között ez áll abban a levélben, amelyet Gyurcsány Ferenc, a szocialista párt egykori miniszterelnök küldött Varga Mihálynak, az országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága fideszes elnökének, aki azon apropóból hívta össze az általa vezetett testületet, hogy megkíséreljék tisztázni, mennyire is fedik a valóságot azok a feltételezések, amelyek szerint a volt kormányfő, illetve  pénzügyminisztere, Veres János eltitkolták a 2006-os államháztartás valós adatait, ezzel befolyásolva a választások végkimenetelét. Nos, bár minden bizonnyal szép számmal akadnak, akik a fenti Gyurcsány-üzenet olvastán arroganciát, arcátlanságot meg újabb skandallumot emlegetnek, jómagam úgy vélem, a Varga-féle akció tényleg nem szolgált volna egyéb célt, mint a Fidesz által afféle első számú közellenségnek kikiáltott Gyurcsány újbóli pellengérre állítását, amely szemmel láthatóan valósággal rögeszméjévé vált az Orbán vezette csapatnak, különösen meg magának a párt elnökének. Hogy ez az engesztelhetetlen gyűlölet vajon miből ered, azt csak találgatni lehet, ám ha tippelnem kellene, részint a hasonló személyiségjegyeket emelném ki – öntörvényű, hiú és küldetéstudatos emberekről van szó, akiket a sors (had)vezéri attitűddel áldott vagy vert meg –, részint pedig azt a 2006-os  televíziós vitát, amelyet a Fidesz vezetője – fogalmazzunk így – legalábbis nem nyert meg. Van azután egy másik – legalább ilyen fontos – szempont is, jelesül, hogy a Fidesz kampánya jól érzékelhetően Gyurcsány Ferencre van „kihegyezve”, ami teljesen logikus stratégia, ám mivel a „célszemély” egy ideje néhány sorral hátrébb szorult, az ellenzék erőfeszítései sokszor bizony meglehetősen komikusnak tűnnek. 

Ismétlem, Gyurcsányt támadni egy kampány során kétségkívül kifizetődő dolog, lévén a szocialisták túlmozgásos ikonja legalább annyira megosztja az embereket, mint legfőbb ellenlábasa, amiből következően éppen olyan tökéletesen démonizálható, mint az az Orbán Viktor, aki sokak szemében Voldemort és Don Corleone keveréke. Igen ám, csakhogy Gyurcsány azt az egy-két blogbejegyzését leszámítva mostanság nem igazán produkálja magát, ami – ahogyan arra már utaltam – nemcsak megnehezíti a Fidesz helyzetét, de időről időre bugyuta, ráadásul átlátszó akciókra kényszeríti a pártot. Ott van például az államháztarási adatok eltitkolásával kapcsolatos feljelentés, amely egyszer ugyan már zátonyra futott, ám amelynek most – hogy, hogy nem, éppen a választási csatározás kezdetére – ismételten  nekiveselkedtek..., no, persze, nem amiatt, mintha az eljárástól várnának is valamit, hanem mert a „ma megint feljelentettük Gyurcsányt és Verest” mondat rendkívül hatásosan kommunikálható, plusz remekül fest a Fidesz kampánynaplójában. De említhetném még a „Hagyó mögött is Gyurcsány állt”-féle próbálkozást, netán a vicces „vegyék le Gyurcsányt és Verest az MSZP listájáról” felszólítást – ilyen erővel különben azt is kérhették volna, legközelebb hadd állítsa már össze Orbán Viktor a szocik névsorát –, hogy az álmozdonyvezetővel sztorijával kapcsolatos Fónagy-alapvetést már ne is említsem („az ügy azt mutatja, hogy a Gyurcsány-korszak hová juttatta a magyar vasutat”), aminél kapitálisabb ökörséget hazai politikus szájából még nem hallottam, jóllehet ezen a területen óriási és kiélezett a verseny. Na, egyszóval az ex miniszterelnöknek mostanában rendesen kijut a jóból. És még csak azzal se nagyon vigasztalhatja magát, hogy csupán áprilisig kell valahogy kibírnia, hiszen a „Gyurcsány-vadászat” a választásokkal aligha  ér majd véget. Sőt, szerintem akkor kezdődik el igazán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!