Hírek

2010.02.04. 11:32

Bajnai: Mindenben részt vesz Magyarország

A magyar kormány stratégiai feladatának tekinti az energiabiztonság megteremtését, Magyarország energiafüggőségének mérséklését. Ennek érdekében működik együtt hazánk a térség országaival is, hogy a mainál több útvonalon és forrásból legyen biztosítható az ország energiaellátása. Nem véletlen, hogy Bajnai Gordon kormányfő részt vett a MOL igazgatósági ülésén.

Világgazdaság Online

Az energiabiztonság terén elért eredmények és a további tennivalók szerepeltek fő témaként a MOL igazgatósági ülésén, amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök is részt vett, deklarálva: a kormány egyik legfontosabb stratégiai feladata Magyarország energiabiztonságának megerősítése. Ebben kiemelkedő szerepe van a MOL-nak, fűzte hozzá. Magyarország ezért elkötelezett a Nabucco vezeték létrehozásában, ezért vesz részt a Déli Áramlat megépítésében, ezért támogatja a cseppfolyós földgáz  fogadására és továbbítására alkalmas horvát LNG-terminált is. Hazánk azzal, hogy 5,5 milliárd köbméterre növelte gáztároló kapacitásait, Közép-Európában egyedülálló mértékben javította ellátásbiztonságát. Magyarország a tavalyi energiaválságban a térség legstabilabb ellátással rendelkező országának bizonyult - mutat rá a kormányszóvivői iroda által kiadott közlemény.

A MOL a közép-európai gázvezeték-együttműködés egyik motorja, részese a Nabucco vezetéket létrehozó nemzetközi projektcégnek, és várhatóan részt vállal a Déli Áramlaton a jövőben hazánkba érkező gáz tárolásában is, mondta Bajnai.

A MOL igazgatósága ismertette a kormányfővel a kelet-közép-európai térség előtt álló energiapolitikai kihívásokat, és az azokat kezelő, a társaság által tett kezdeményezéseket. A legnagyobb magyar társaság mindenekelőtt a regionális együttműködésekre és az Európai Unión belüli kelet-közép-európai közös érdekek kormányzati szintű képviseletének fontosságára hívta fel a figyelmet. A közeljövőben Budapesten rendezik meg a nemzetközi energiacsúcsot, amelyen a V4 és más közép-kelet európai államon kívül az EU és az Egyesült Államok képviselői is részt vesznek, és amelyet Magyarország elnököl majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!