Hírek

2010.02.10. 05:01

Egy jólfésült Jobbik-akció

Az a produkció, amelyet Novák Előd Jobbik-alelnök a budapesti Szabadság téri szovjet emlékműnél tegnap bemutatott, pontosan olyanra sikeredett, mint az elefántok násza: hatalmas trombitálás, őrületes porfelhő, az eredményt meg senki se látta.

Stanga István

Nem tudom, ismerik-e a régi viccet, amikor is a vőlegény a következőket írja a távol lévő menyasszonyának: „Egyetlenem, érted a világon bármire, de tényleg bármire képes lennék..., átkelnék a kegyetlen, zord sivatagon, átszelném a háborgó óceánt, s megmásznám a kietlen Himaláját. Utóirat: ha a hétvégén nem esik az eső, meglátogatlak”. Na, nekem körülbelül ez az aranyos kis történet jutott az eszembe arról a Jobbik-demonstrációról, amelyre tegnap került sor a fővárosi Szabadság téri szovjet emlékműnél,  és amelyet a párt olyan nagy akkora dérrel-dúrral harangozott be, mintha az egész akciót irányító Novák Előd minimum megismételni szerette volna azt az emlékezetes szoborrongálási mutatványt, amely a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György nevéhez fűződik, s amely miatt a honi szélsőjobb egyik emblematikus figuráját bő egy hete ítélték félmilliós pénzbüntetésre. Hogy őszinte legyek, egy darabig magam is kacérkodtam a gondolattal, hogy eleget teszek Novákék szíves invitálásának (egyrészt, mert több meghívót is küldtek, és egyébként is Budapesten volt dolgom, másrészt, mert egy olyan projekt, amelyben rendőrségi kordont bontanak és tiltott önkényuralmi jelképeket távolítanak el, kétségkívül izgalmasnak hangzott), ám végül úgy alakult, hogy mégsem a helyszínen követtem az eseményeket. Amit most már nem is bánok, hiszen a Jobbik alelnöke által bemutatott produkció valami olyasmire sikerült, mint az elefántok násza: hatalmas trombitálás, őrületes porfelhő, az eredményt meg senki se látja. Ami esetünkben nagyjából annyit jelent, hogy az előzetesen sok izgalmat, feszültséget, no, meg persze, tetteket ígérő történet egy unalmas, szürke és semmitmondó sajtótájékoztatóvá szelídült.  

Így aztán nemhogy kordonbontásra és a helyszínen jelenlévő rendőrökkel való konfrontációra nem került sor, de még csak annak a nyavalyás ötágú csillagnak és szovjet címernek a letakarására sem, amely miatt Novákék állítólag az egész „happeninget” meghirdették, s amely műveletet legalább két ok miatt nem lehetett megoldani: egyfelől azért, mert az emlékműhöz kizárólag a kordon lebontása árán lehetett volna odajutni (mindezt viszont a rendőrség nem engedélyezte), másfelől meg nem volt kéznél semmiféle mászóalkalmatosság..., mert bár a hírek szerint a jobbikos csapat először tervezett egy tűzoltólétrát a helyszínre hozatni, ám a későbbiek során – ki tudja, milyen okok miatt – elálltak ettől a szándékuktól, létra anélkül meg tényleg nem sok esélyük volt a 15 méter magas obeliszkkel szemben. Na, de ha már egyszer odacsődítették a média színe-javát, valamit mégiscsak mondani keltett, ezért aztán Novák Előd elismételte, amit mindenki tudott, hogy tudniillik pártja korábban feljelentést is tett az emlékművön található tiltott önkényuralmi jelképek miatt, s hogy a jogsértést az ügyészség meg is állapította, a „letakarási” akció elmaradását pedig azzal indokolta, hogy majd bolondok lesznek azt a szívességet megtenni a rendőrségnek, hogy kamerák kereszttüzében vitessék el magukat..., amely magyarázat ugyan tényleg nem túl forradalmi, viszont racionális. Megjegyzem, számomra ez a történet pont azért tanulságos, mert nagyon jól mutatja, hogy a hatalom közelébe érve (és a törvényhozásba való bekerülés ezt jelenti, függetlenül attól, ki alakíthat kormányt) a még oly radikális nézeteket valló pártok is  úgymond „megszelídülnek”, de legalábbis döntéseikben lényegesen több  szerepet kap a józan ész, és sokkal kevesebbet az emóció. Ami szerintem teljesen rendben is van így.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!