Hírek

2010.02.02. 10:53

Egyszerűbb lett a PB-gáztartályok telepítése

A hazai propán-bután gázfogyasztás évente közel 170 000 tonna, melyet az ipari felhasználókon kívül félmillió háztartás használ. Egy kormányrendeletnek köszönhetően januártól pár napra rövidült a PB-gáztartályok telepítési ideje, így szinte azonnal működésbe állíthatóak a gázüzemű rendszerek. Ezzel az alternatív energiaforrással pótolni lehet a földgázellátás problémáit.

Világgazdaság Online

Egy bonyolult és hosszadalmas eljárást rövidített és egyszerűsített le jelentősen a januárban életbe lépett kormányrendelet (273/2009.), amely 13 köbméteres összes tartályméretig előzetes bányahatósági engedély nélkül is lehetővé teszi a gáztartályok telepítését az arra jogosítványt szerző gázforgalmazó vállalatoknak.

Korábban a PB-gáztartály telepítésének tervdokumentációját a területileg illetékes Bányakapitányságokhoz kellett benyújtani engedélyeztetésre. A kapitányság intézte a többi hatósággal az egyeztetést (pl. tűzoltóság, környezetvédelmi hivatal, stb.). Az összes adminisztráció átfutási ideje közel két hónap volt, csak ezután kezdődhetett meg a próbaüzem. A megrendelő tehát csak e nyolchetes időtartam után használhatta először a PB-gázt. A végleges engedélyért a próbaüzem után, fél éven belül kellett folyamodni. Ez az eljárásrend jelentős többletadminisztrációt és költséget jelentett az államigazgatásnak, a telepítőnek és a végfelhasználónak egyaránt.

A gyorsított eljárást lehetővé tevő engedélyt eddig egyedüliként megszerző Prímagáz üzemeltetési igazgatója elmondta, a jogszabály-módosítás eredményeként a telepítés átfutási ideje 2-3 napra csökkent, de sürgős esetben akár másnapra is használatba állítható a tartályos gáz. Kirilly Tamás hangsúlyozta, a cég telepítésenként jelentős adminisztrációt, valamint az engedélyek kettős benyújtásának felesleges procedúráját is megspórolja, így az új szabályozás mindenképpen jótékonyan hat a kihelyezés költségeire, és az eljárás közelíti Európa legtöbb államában már régebben alkalmazott gyakorlatát.

Jelenleg Magyarországon csak a Prímagáz közel 7 000 telepített tartállyal rendelkezik. A tartályok mérete változatos: a családi házaknál 3-5; a terményszárítók, üzemek esetén 25; nagyvállalatoknál 50-100 köbmétereseket építenek ki. A cég az országban évente 600 új gáztartályt telepít és bővít, amelyeket főként a kisipari, a közszolgálati (oktatási intézmények, önkormányzatok) és a háztartási felhasználók vesznek igénybe.

A hazai PB-gázfogyasztás évente közel 170 000 tonna, melyet az ipari felhasználókon kívül félmillió háztartás használ. A piacvezető Prímagáz részesedése 40 százalék körüli – az általa forgalmazott mennyiség 90 százaléka palackos és tartályos gáz, 10 százaléka pedig autógáz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!