Hírek

2010.02.13. 09:51

Élénkülő munkaerő-toborzás

Élénkül a cégek munkaerő-toborzási kedve: januárban 30.000 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, és várhatóan a tavaszi állásbörzéken is több cég képviselteti magát mint tavaly.

MTI Eco

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legutóbb közölt munkaerőpiaci adatai szerint januárban több mint duplájára nőtt a bejelentett új állások száma 2009 decemberéhez képest.

A bejelentett új álláshelyek körülbelül egyharmada nem támogatott álláshely volt, kétharmada pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási formára szólt. A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a januári zárónapon a legtöbb támogatás nélküli betöltetlen álláshely az egyszerű szolgáltatási jellegű foglalkozások, a feldolgozóipari gépek kezelői, a kereskedelmi, vendéglátóipari és vas- és fémipari szakmákban jelentkezett.

Hajdú Csongor, a Frissdiplomás Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a cég által március 25-26-án rendezett HVG állásbörzén a tervek szerint 120-125 cég ajánlataival találkozhatnak az érdeklődők, ez pedig 20 százalékkal több, mint a tavaly őszi börzén.

Az eddig leszerződött kiállítók többsége elsősorban mérnököket kereső gyártó vállalkozás, őket követik az információ-technológiai (it), a távközlési szektor és a szolgáltató központok, majd a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, és több cég képviseli az autóipart, az energiaszolgáltatási szektort, a kereskedelmi láncokat is - ismertette Hajdú Csongor. Hozzáfűzte: ez a kínálat személyzeti tanácsadók ajánlataival is kiegészül.

A szakember szerint a válság miatt a munkaadók az elmúlt egy évben jóval több pályázó közül választhatták ki a megfelelő jelöltet, így a munkavállalók között is éleződött a verseny a legjobb állások megszerzéséért. Az álláskeresés idejére alternatívát jelenthetnek a különféle képzési lehetőségek, ezt felismerve a képzéseket kínáló cégek, intézmények is nagyobb hangsúlyt fordítanak a képzéseik és saját maguk népszerűsítésére - mondta el Hajdú Csongor.

Hozzáfűzte: a tavaly őszi HVG állásbörze felméréséből kiderül, hogy a rendezvényen megjelent, képzéseket kínáló kiállítók több mint 85 százaléka évi 5 millió forint feletti marketing-költségvetéssel gazdálkodik, és közel 20 százalékuk ebből az összegből nemcsak a kiemelt időszakokban, a jelentkezési határidők - február és október - előtt hirdetik képzéseiket, hanem folyamatos jelenlétre törekszenek.

A felmérés rámutat arra is, hogy a továbbképzési lehetőségeket az álláskeresők igénylik is: az álláslehetőségek mellett számos képzési és továbbtanulási ajánlatot is felvonultató HVG állásbörze 9000 látogatójának 16,3 százaléka a képzési ajánlatok miatt látogatott ki a rendezvényre, és a látogatók 90,8 százaléka tervezte, hogy a következő 3 évben továbbképzi magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!