Hírek

2010.02.10. 07:40

Elmentek-e a mávosok az 1,7 milliós római út alatt a meccsre?

Papírból dolgozhatnak a rendőrök a MÁV Informatikai Zrt.-nél: a társaság elleni vádakat a vasút belső ellenőrei kétszer kivizsgálták. A MÁV gazdasági érdekeit sértő visszaélésnek nem találták nyomát, szerintük a cég vezetőinek döntései etikai szempontból megkérdőjelezhetők.

Népszabadság

A Népszabadás megpróbálta összeszedni, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) milyen panaszok alapján tarthatott házkutatást az informatikai cégnél, és mit állapítottak meg azokról a MÁV Zrt. belső ellenőrei.

A tárca utasítására a MÁV belső ellenőrzési főosztályának kéttucatnyi kérdésre kellett választ találnia a MÁVI Zrt.-nél 2009 októberében. A szakértők nem találtak olyan szerződést vagy döntést, amely sértette volna a vasúttársaság gazdasági érdekeit, és a személyi felelősség kérdése sem vetődött fel az ellenőrzés során. Igaz, azt sem tagadták, hogy a bejelentésben szereplő, vélelmezett visszaélések között akad néhány, amelynek kivizsgálása meghaladja lehetőségeiket.

A Hónig Péter irodájába eljuttatott bejelentés részben Hosszú Sándor MÁVI-vezérigazgató humánpolitikai döntéseit kifogásolja. A panaszok sorában szerepel például, hogy a társaság gazdasági igazgatójának távozását a vezérigazgató azért kezdeményezte, mert nem tudott együttműködni beosztottjával, aki 30 millió forint végkielégítéssel és az ehhez tartozó járulékokkal hagyta el a céget.

Az ellenőrök azt találták, hogy a gazdasági igazgató maga kezdeményezte távozását, a személyi alapbére alapján számítható végkielégítése pedig meg sem közelíthette a megjelölt összeget.

Az ellenőrök szerint a gazdasági igazgató nem követ el visszaélést azzal, hogy szolgálati kocsiját naponta használja dunaújvárosi lakhelye és a MÁVI közötti utazásra.

Más panaszok a társaság vezetőinek külföldi utazásairól szóltak. Így például arról, hogy 2009. március 10–12 között, a MÁVI négy vezetője –két igazgatósági tag és két menedzser – a Roma–Arsenal labdarúgó UEFA-kupa mérkőzésen a cég számlájára vett részt Rómában. Az ellenőrök szerint valóban volt „római út”. - írja a napilap.

A kiküldetés 1,7 millió forintos – a repülőjegyek, a szálloda és az étkezés árát is magában foglaló –költségszámlái között azonban kupameccsbelépő nem szerepel. Azt pedig az ellenőrök nem állapíthatták meg, hogy a kiküldetésben lévők kint tartózkodásuk alatt részt vettek-e a Microsoft konferenciáján, illetve, hogy a kupameccsre ellátogattak-e.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!