Hírek

2010.02.14. 12:27

Már vághatja a centit a Bajnai-kormány

A választástok végeredményének kihirdetését követő egy hónapban, vagyis májusban megalakulhat az új összetételű Országgyűlés és rá néhány hétre az új kormány is. Bajnai Gordon és kabinetje május 19-ig tervez, addig pedig átírnának fajsúlyosabb kormányrendeleteket is, például az APEH-ről vagy az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának részletes szabályairól szólót.

Hírszerző

A tavaszi általános országgyűlési választás időpontját Sólyom László köztársasági elnök tűzte ki április 11-re és 25-re tűzte ki. A második forduló eredménye a szavazást követő szombaton este alakul ki. Az eredmény ellen jogorvoslatot lehet kérni, a területi választási bizottságokhoz fellebbezést, ezt követően a megyei bíróságokhoz felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. A jogorvoslatokat egynapos határidővel kell benyújtani és elbírálni - írta a Hírszerző internetes portál.

Az alkotmány szerint az új Országgyűlés alakuló ülését - a választást követő egy hónapon belüli időpontra - a köztársasági elnök hívja össze, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. 

A Bajnai-kormány tervei szerint május 19-én tartja utolsó ülését. A kabinet a január 13-i ülésén úgy döntött, hogy márciustól a választásokig már nem hoz fontosabb döntéseket. A döntési moratórium bevezetését azért kezdeményezte Bajnai Gordon, mert bárki alakítson is új kormányt, annak nem akarják szűkíteni a mozgásterét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!