Hírek

2010.02.11. 11:21

Pumpáról hamarosan porszívó üzemmódra vált a Fed

A Federal Reserve (Fed) elnöke, Ben Bernanke részletesen körvonalazta az amerikai jegybanknak azt a stratégiáját, amely a gazdaság ösztönzésére fordított pénzek visszavonását célozza.

Reuters - Világgazdaság Online

A bankvezér hangsúlyozta azonban: hónapokba telhet, amíg bármilyen változás bekövetkezik, nehogy veszélyeztessék a gyenge élénkülést. A válság idején a Fed jelentősen növelte a bankok rendelkezésére álló hitelek összegét, hogy a hitelek kihelyezésére biztassa őket. Az új intézkedések ezt folyamatot leállítanák, vagyis a pénzpumpát leállítják és megkezdik az extra likviditás elszívását.

Bernanke szerint a Fed valószínűleg a monetáris politika szigorításával kezd majd, és visszavonja rendkívüli gazdasági támogatásokat. A jegybank hamarosan növelhetné a leszámítolási kamatlábat, amelyet a bankoknak számol fel a rendkívüli kölcsönökre. A következő lépés az alapkamat emelése lehet, ehhez az első lépés a Fed március 16-i ülése lehet.

A Reuters tudósítása szerint Ben Bernanke mondandója azt sugallja, hogy a Fed az Európai Központi Bankot megelőzve szigoríthat monetáris politikáján. Az amerikai jegybank vezetője tehát éles ellentétben áll a Bank Of Englanddel, a brit jegybank ugyanis éppen most fontolgatja, hogy újabb pénzeket pumpál a szigetország gyengélkedő gazdaságába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!