Hírek

2010.02.15. 08:52

Szélsőségesek fenyegetik Kelet-Európa stabilitását?

A szélsőséges pártok Kelet-Európa stabilitását fenyegetik – hangzott el az Amerika Hangja (VOA) rádió vasárnapi tudósításában. A Globális Társadalom Alapítvány pénteki konferenciája kapcsán azt emelte ki a VOA: közép- és kelet-európai emberi jogi aktivisták és kormányzati tisztviselők figyelmeztettek, a szélsőjobb pártok előretörése több egykori kommunista ország stabilitását fenyegetik.

MTI

A térségbeli szakértők úgy nyilatkoztak: a támadásoknak az az új hulláma, amelyet az új szélsőséges pártok hajtanak végre romák, zsidók és más kisebbségi csoportok ellen, veszélyeztetik néhány kelet-európai ország törékeny demokráciáját.

Riasztónak ítélték a szélsőjobboldali politikai szélsőségesség gyorsan növekvő erejét, és az ilyen mozgalmaknak a nemzeti kisebbségek elleni irányuló diszkriminatív cselekedeteit. A VOA emlékeztetett rá: Magyarországon az elmúlt évben több romát, köztük gyerekeket öltek meg különböző erőszakcselekményekben, és a régió más országaiban is előfordultak roma- és zsidóellenes incidensek.

A konferencián részt vevő Tóth András szociológus, az MTA Politikai Tudományok Intézetének munkatársa az amerikai rádiónak úgy nyilatkozott: félő, hogy a Jobbik az áprilisi választásokon átrajzolja a politikai térképet Magyarországon, és sikere hatással lesz a szomszédos országokra. Véleménye szerint előfordulhat, hogy a Jobbik a második vagy harmadik legnagyobb parlamenti párttá válik.

„Nagyon aggódom, mert valószínű, hogy Magyarországon a Jobbik, a vezető szélsőjobboldali párt a szavazatok legalább 10 százalékát szerzi meg a következő választásokon” - mondta. Hozzátette: „ha a gazdasági válság folytatódik, és a munkanélküliség növekedni fog, megtörténhet, hogy a Jobbik akár 20 vagy 30 százalékot kap majd 2014-ben”; és ez nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára valódi gond.

Mint a VOA megjegyezte, aggodalmat kelt, hogy a Jobbik várható sikere serkentőleg fog hatni a szélsőjobb pártokra Csehországban és Szlovákiában, ahol szintén ebben az évben tartanak törvényhozási választásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!