Hírek

2010.02.22. 08:38

Utolsó ülését tartja az Országgyűlés

Várhatóan a ciklus utolsó ülését tartja ma az Országgyűlés, amely csaknem harminc előterjesztés elfogadásáról dönthet. Az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon a plenáris ülésen összegzi az általa vezetett válságkezelő kormány tevékenységét.

MTI

A parlament a házszabály szerint még tarthat rendkívüli ülést a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére; a rendkívüli ülést a kormány vagy az államfő kezdeményezésére is össze kell hívni. A bizottságok elvileg tarthatnak üléseket a rendes ülésszak alatt. Az eddigi gyakorlat szerint az új kormányok minden egyes esetben visszavonták elődjeik előterjesztéseit.

A képviselők és a bizottságok indítványai automatikusan "törlődnek", azokat be lehet majd adni ugyanazzal a szöveggel, de már új előterjesztésként.

A képviselők szavaznak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökéről. A posztra Polyák Gábor jogászt jelölte Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök. A szocialisták támogatják a jelöltet, a Fidesz és a KDNP azonban nem. Az SZDSZ hétfőn alakítja ki álláspontját, az MDF-es képviselők megszavazzák a javaslatot. Az ORTT elnökéről az Országgyűlés a képviselők több mint felének szavazatával dönt.

A parlament elfogadhatja a szocialista Mesterházy Attilának a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására tett javaslatát a holokauszttagadás büntethetősége érdekében. A Fidesz tartalmi és alkotmányos kifogásokat is felvetett a szocialista javaslattal szemben.

Szavaznak arról a szintén szocialisták által kezdeményezett Btk.-módosításról, miszerint a jövőben a feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében való részvétel nem vétség, hanem bűntett lenne, egy évig terjedő szabadságvesztés helyett pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék.

Az MSZP, a Fidesz és a KDNP kezdeményezésére dönthetnek a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletére vonatkozó jogalkotási folyamatról szóló, illetve a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumáról szóló országgyűlési határozati javaslatról. Négypárti javaslatra születhet meg a szövetkezeti törvény módosítása, amely elsősorban a diákmunka-közvetítéssel foglalkozó szövetkezetek szabályozását szigorítaná.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!