Hírek

2010.02.20. 11:07

Változó szabályok a felmondás, létszámcsökkentés terén

Az idén több ponton is változik a Munka Törvénykönyve, a felmondási védelem például kiterjed az örökbefogadást kérő munkavállalókra is - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda.

MTI Eco

Május 1-jétől a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése (felszámolása vagy végelszámolása) miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya.

Ebben az esetben a munkáltatónak a megszűnésről tájékoztatnia kell a munkaügyi központot, a munkavállalók képviselőit és az érintett munkavállalókat, valamint köteles átadni számukra a törvényben maghatározott adatokat - ismerteti a hírlevél.

Február 1-jével a felmondási védelem szabályozása változott. Eddig a felmondási védelem a gyermekgondozási segélyt (gyes) igénylő szülőt illette meg a gyermek hároméves koráig akkor is, ha a szülő már visszatért a fizetés nélküli szabadságról. Ez a szabály úgy változik, hogy a védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül, a gyermek hároméves koráig azt a szülőt fogja megilletni, aki a fizetés nélküli szabadságot a fentiek szerint utoljára vette igénybe. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a gyes 2010. május 1-jétől csak a gyermek kétéves koráig jár majd az egyik szülőnek, és a jogalkotó fenn kívánta tartani az eredeti hároméves védelmi időt.

A felmondási védelem alatt állók köre az örökbefogadást kérő munkavállalókkal bővül. Ha a munkavállaló gyermeket szeretne örökbe fogadni, ezt egy kötelező gondozásba helyezési időszak előzi meg, amely a szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában elsődleges fontosságú időszak.

Ezért a felmondási védelem 2010. február 1-jétől a kötelező gondozásba helyezéstől számított legfeljebb hat hónapig megilleti a munkavállalót. Nagyobb körültekintéssel kell tehát eljárniuk a munkáltatóknak a rendes
felmondás esetén, a felmondás közlése előtt célszerű minden esetben megerősíttetni a munkavállalóval, hogy nem vesz részt örökbefogadással kapcsolatos eljárásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!