Hírek

2010.03.28. 14:09

Bezár a zalai sportruhagyár - kétszázan lesznek állás nélül

Április végéig befejezi a zalai Ozmánbük községben lévő gyártótevékenységét a sportruházati termékeket készítő német Falke KGaA, amely az MTI megkeresésére a termelőhelyek konszolidációjával indokolta kivonulását Magyarországról.

MTI Eco

Csaknem két évtized után szünteti meg a termelést a közel kétszáz dolgozónak munkát adó Falke Hungária Textilipari és Kereskedelmi Bt. Theresa Frigger, a német családi tulajdonú társaság PR-munkatársa az MTI érdeklődésére közölte: a gyártás április végéig tart, de ezután a teljes zárás még néhány hetet igénybe vesz.

A Zalában kötött, hurkolt harisnyaféléket gyártó cég indoklása szerint a "termelőhelyek konszolidációja" az oka a magyarországi gyártás befejezésének. A megüresedő ingatlanra vevőt keresnek - tette hozzá Theresa Frigger, aki április közepére ígért ennél részletesebb tájékoztatást.

A német üzem gyártásának megszüntetése azt jelenti, hogy az eddigi iparűzésiadó-bevétel jelentős része hiányzik majd Ozmánbük költségvetéséből - mondta el az MTI-nek a település polgármestere. Benedek László konkrét összeget nem kívánt említeni, de azt elárulta, hogy az évente 23 millió forintból gazdálkodó, mintegy kétszáz lelkes község bevételének közel fele származott a Falke Hungáriától.

Hozzátette azt is, hogy a társaság vezetői mindvégig korrekt kapcsolatot ápoltak a településsel, a megszüntetés tervét is már előre, tavaly októberben közölték. A jó kapcsolat bizonyítékaként említette, hogy március közepére átutalták a falunak az első negyedévre szóló iparűzési adó teljes összegét is, és ígéretük szerint kapcsolataik révén megpróbálnak új vevőt és egyben új munkaadót találni telephelyükre.

Benedek László úgy látja: az utóbbi években megemelkedett költségek kényszeríthették a kivonulásra a német céget, amely a Zalaegerszeg-Zalalövő-Körmend háromszögben a legnagyobb foglalkoztató volt, tíz településről jártak ide szakképzett dolgozók. Valószínűleg az utaztatásuk, továbbá a szennyvízkezelés költsége lehetett a fő indoka a távozásnak, ugyanis csatorna hiányában Zalaegerszegre kellett szállítani a folyékony hulladékot.

A Falke az egykori vaspöri termelőszövetkezet majorjában alakította ki üzemét, s bár csak néhány méterre van Vaspör határától, mégis a távolabbi Ozmánbük közigazgatási területéhez tartozik. Kondor László, Vaspör polgármestere ezzel kapcsolatban azt mondta az MTI-nek, hogy emiatt az önkormányzatuknak közvetlenül nem lesz bevételkiesése, de a községből 28 ember marad állás nélkül.

Hozzáfűzte azt is, március közepéig minden dolgozó megkapta a felmondólevelét, és úgy tudják, hogy a gyártókapacitást Zalából Tunéziába telepíti át a német társaság. A megüresedő telephelyre pedig inkább magyar befektetőt próbálnak keresni - fogalmazott Kondor László.

Az észak-rajna-vesztfáliai Schmallenbergben működő Falke KGaA honlapján elérhető adatok szerint a családi cégcsoport 2008-ban 201 millió eurós bevételt könyvelt el, bevételeinek 42 százaléka Németországon kívülről származott. Szlovákiában, Dél-Afrikában és Portugáliában vannak még érdekeltségei, a világszerte foglalkoztatott 2717 dolgozó közül 1251 embert alkalmaz németországi üzemeiben.

Az 1895-ben alapított, zokni- és harisnyatermékeket, valamint sportruházati cikkeket gyártó cég 2008 óta a Burlington márka tulajdonosa is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!