Hírek

2010.05.25. 05:58

A „borítékos” ember arroganciája

Engem a Wieszt János-féle korrupciós történetben nem feltétlenül maga a vesztegetés ténye háborít fel a legjobban (mert ha tudomásul vesszük, ha nem, az ilyesféle korrupciós ügyekből – ahogy mondani szokták volt – tizenkettő egy tucat), hanem az a pofátlan arrogancia, amelyet a szocialisták XI. kerületi frakcióvezetője az első sokk kiheverését követően tanúsít.

Stanga István

Hogy hány olyan kép- és hangfelvétel lapulhat még a szekrények mélyén, amely vesztegetést örökít meg, elképzelni sem tudom, az azonban biztos, ha minden vállalkozó videóra rögzítené, amint éppen kenőpénzt fizet egy-egy politikusnak valamely döntés megszületése érdekében, úgy a nap 24 órájában egyfolytában leshetnénk, hogyan is működik a gyakorlatban az oly sokat emlegetett magyarországi korrupció. Mindez természetesen nem véletlenül jutott az eszembe, hanem arról a nyúlfarknyi videóról, amely ez idő tájt a hazai média egyik „sztárja”, és amelyen azt láthatjuk-hallhatjuk, amint Wieszt János, a szocialista párt XI. kerületi frakcióvezetője valakitől éppen átvesz egy több mint kétmillió forinttal „kibélelt” borítékot. Mára az is kiderült, hogy a 2007-es felvételt maga a vesztegető, azaz Gálfi István,  a Qwerty Computer Kft. ügyvezetője készítette, illetve tette közzé, aki azt is elmondta, ennyi pénzt kért Wieszt azért, hogy Gálfi üzlete a jövőben is abban az önkormányzati tulajdonú helyiségben működhessen, amelynek a szerződését a kerület csereingatlan felajánlása nélkül mondta fel. Wieszt, aki a botrány kirobbanása után meglehetősen sokáig hallgatott, mostanra ellentámadásba ment át, bejelentve, hogy jogi lépéseket tesz majd az őt megrágalmazó Kupper András fideszes frakcióvezető ellen (különös, hogy a szocialista politikus nem a felvételt készítő és közreadó Gálfit jelenti fel), illetve azt állítva, hogy „a bemutatott felvétel tényleges tartalma és annak az értelmezése között fényévnyi távolság van”, aztán hogy az igazságügyi szakértő „nem zárja ki a hang és a kép manipulálásának lehetőségét”, és hogy a videó bemutatásának a napján nem volt tisztában a dolgokkal, így a reakciója „sem lehetett egyértelmű”.

Nos, ami ez utóbbi kijelentést illeti, megnyugtathatom Wieszt Jánost, hogy a reakciója nagyon is egyértelmű volt, már amennyiben magam igencsak régen láttam ennyire beszart embert, aki se köpni, se nyelni nem tudott, amikor azzal szembesült, hogy a pénzesboríték átvételét megörökítették az utókor számára. Az meg, hogy most mindenféle manipulációról beszél, számomra nem az igazát, mint inkább a lassú felfogását bizonyítja, hiszen aki ennyi idő alatt is csak ilyen harmatos védekezést képes kiagyalni, az sok-sok mindennek nevezhető, ám lángelmének aligha. Engem egyébként ebben a történetben nem feltétlenül maga a vesztegetés ténye háborít fel a legjobban (mert ha tudomásul vesszük, ha nem, az ilyesféle korrupciós ügyekből – ahogy mondani szokták volt – tizenkettő egy tucat), hanem az a pofátlan arrogancia, amelyet Wieszt az első sokk kiheverését követően tanúsít. Számomra ugyanis egész egyszerűen elfogadhatatlan, amikor egy olyas valaki kezd el mindenkit hülyének nézni, egyeseket meg fenyegetni, aki éppen az imént bukott meg (jó, jó, az ártatlanság vélelme Wiesztet is megilleti, ám az a videó nagyon sokat elárul a jelleméről), és akitől joggal várhatnánk, hogy legalább kussoljon, ha már egyszer szégyenkezni nem képes. Megjegyzem, pont az effajta a figurák azok, akiktől a tisztességes embereket heveny hányinger fogja el, és akiket a legszívesebben hosszú éveken keresztül a rácsok mögött látnának, hogy végre kisebb legyen az arcuk, no, és hogy valamelyest tisztuljon a közélet. Mert amíg az ilyenek   szabadon garázdálkodhatnak, semmi esélyünk erre.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!