Hírek

2010.05.16. 09:19

A gazdák egy része vetni sem tudott eddig az időjárás miatt

A gazdálkodók egy része az időjárás miatt még vetni sem tudott, nemhogy biztosította volna a várható termését - mondta Hangyási István, a K and H Biztosító kárrendezési igazgatója az MTI-nek.

MTI Eco

Hangyási István, a mezőgazdasági biztosítási piacból megközelítőleg 10 százalékkal részesedő - tavaly mezőgazdasági biztosításokra több, mint 400 millió forintot kifizetett - K and H Biztosító kárrendezési igazgatója azt közölte: az épületekben esett károk nem túl nagyok a mostani az átlagosnál csapadékosabb, és viharosabb időjárás miatt, s vélhetően a mezőgazdasági kár sem jelentős. A felmérés alatt lévő mezőgazdasági kár becsülhetően néhány millió forint - mondta a szakértő.

A vizes talajon nehezen haladó vetés miatt egyelőre lényegében csak az őszi vetések, valamint a gyümölcsösök sérülhettek a zord időben - magyarázta Hangyási István. A gyümölcsösökben azonban eddig nem keletkeztek nagyobb károk, mivel a lehullott jég nem volt nagy intenzitású. Kárt így a napraforgó és a repce szenvedett a földeken.

A gazdálkodók egy része a termésre a biztosítását még meg sem kötötte, a szerződéskötési határidőt a K and H Biztosító így egy hónappal meghosszabbította május végéig - mondta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!