Hírek

2010.05.18. 15:33

A sors fintora: épp most adta ki a vízhiányról szóló jelentést Brüsszel

A vízzel való takarékosságra és körültekintőbb gazdálkodásra hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság. Jelentésében három újabb tagállamot - Belgium, Csehország, Franciaország - konkrétan is megnevez, ahol mind több gondot okoz a vízhiány.

Rapid - Világgazdaság Online

A vízhiány és az aszályok egyre nagyobb kihívást jelentenek Európa számos területén - hangsúlyozta Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa az elemzés főbb megállapításait ismertetve.

A jelentés készítői megállapítják: annak ellenére, hogy 2009-ben a dél-európai országok területén a korábbi éveknél több csapadék hullott, nagyobb erőfeszítésekre van szükség Európa korlátozott vízkészlete túlzott kiaknázásának megállítása és visszafordítása érdekében. Hatékony vízárazási politika, a vízfelhasználás hatékonyságának javítása és víztakarékossági intézkedések szükségesek ahhoz, hogy Európa elegendő mennyiségű, jó minőségű vizet tudjon biztosítani a felhasználók ellátására és eséllyel nézzen szembe az éghajlatváltozás kihívásaival.

Emellett a vízigény és a rendelkezésre álló vízmennyiség egyensúlya Európa számos területén kritikusan megbillent. A probléma már nem csak a mediterrán országokra korlátozódik. A Cseh Köztársaságban vannak olyan területek, ahol gyakori a vízhiány, valamint Franciaország és Belgium is túlzott vízkivételnek kitett vízlelőhelyekről számolt be.

Rapid - Világgazdaság Online -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!