Hírek

2010.05.12. 05:40

Duplázzon-e Sólyom László?

Tölgyessy Péter szerint azért kellene a T. Háznak újraválasztania Sólyom Lászlót, mert politikai értelemben csak most derülhetne ki igazán, milyen államfő is lenne. Hiszen ha ugyanazt a szerepet játszaná el Orbán Viktor alatt is, mint tette azt Gyurcsány és Bajnai idején (értsd: a jobboldallal szemben sem lenne megengedőbb), akkor az alkotmány elvárásainak megfelelően viselkedne.

Stanga István

Sólyom László államfő újraválasztása többek között azért is üdvös volna –szól az a felhívás, amit az Élőlánc Magyarországért csoport, továbbá Lányi András író-filozófus kezdeményezett, és amelyhez a mai napig több mint kétezren csatlakoztak –, mivel az Alkotmánybíróság volt első emberének a személye garancia arra, hogy az elkövetkező esztendőkben is szuverén személyiség tölti majd be a köztársasági elnöki posztot. Nos, ha az előbbi sorok olvastán valakinek déjÀ vu érzése támad, az nem a véletlen műve, hiszen most is – akárcsak 2005-ben – értelmiségiek egy csoportja próbál meg híveket szerezni a Sándor-palota jelenlegi lakója számára. A Sólyom duplázását szorgalmazó lobbisták egyik vezéralakja az a Tölgyessy Péter, aki Sólyommal ott bábáskodott a harmadik köztársaság megszületésénél, és aki most azt mondja, hogy bár az államfő nem kevésszer túlságosan is arisztokratikusan viselkedett (különösen, ha „nagypapás” Göncz Árpádhoz viszonyítjuk), némely esetekben pedig kifejezetten mániákusnak tűnt, ám az alkotmányosság melletti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen, plusz szilárd, autonóm személyiség benyomását keltette. „Vitathatatlanul ő volt a legjobb köztársasági elnök az eddigiek közül” – állítja Tögyessy Péter –, ezért aztán „egy meghunyászkodó személyiség jelölése Sólyom posztjára arculcsapása lenne 1989 szellemiségének”. No, már most, ha a valamikor a liberális pártnál, majd a Fideszben is megforduló politikai elemző csupán ennyit mond Sólyomról, egyetlen szót se szóltam volna (még akkor se, ha az értékeléssel egyáltalán nem értek egyet), ám Tölgyessy részletesen is megindokolta, miért tartaná jó ötletnek, ha Sólyom 2015-ig a hivatalában maradhatna.

Véleménye szerint ugyanis csak most derülhetne ki igazán, hogy Sólyom politikai értelemben milyen államfő lenne, hiszen ha pontosan ugyanazt a szerepet játszaná el Orbán Viktor jövőbeli kormányzása alatt is, mint tette azt Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején (értsd: a jobboldallal szemben se lenne megengedőbb, mint volt a szocialistákkal  az elmúlt öt esztendőben), akkor az alkotmány elvárásainak megfelelően viselkedne. „Ha Sólyom hű marad önmagához – összegzi Tölgyessy Péter a köztársaság leendő (és jövőbeli?) elnökével kapcsolatos véleményét –, akkor nem lesz Orbán Viktor szolgája, hanem a kétharmados parlamenti többséget igyekszik majd kiegyensúlyozni”. Nos, miután nem vagyok jós, fogalmam sincs, hogy újraválasztása esetén Sólyom mennyire lenne vagy nem lenne Orbán szolgája, azt azonban egyáltalán nem gondolom, hogy a Magyar Köztársaság egyik legfőbb közjogi méltóságát illetően kísérletezni kellene. Merthogy Tölgyessy javaslata a lényegét tekintve tulajdonképpen erről szól..., hogy akkor rajta, emberek, adjunk még egy lehetőséget az egyébként közismerten jobbra húzó Sólyomnak, hadd mutassa meg, hogy nem kizárólag a szocialistákkal és liberálisokkal képes keménykedni, de azokkal is, akikkel alapvetően megegyező elveket vall, és akik 2005-ben – igaz, több mint megalázó körülmények közepette – az államfői poszthoz segítették őt. És ha – teszem azt – erre nem lesz képes, úgy mit mondunk majd..., hogy sorry, mégse a megfelelő ember került a Szent György téri rezidenciára? És egyébként is: tényleg normális dolognak kell tartanunk, ha egy fél évtizede hivatalban lévő köztársasági elnökről nem az alapján határozunk, hogy mit csinált eddig, hanem hogy mit produkálhat majd az elkövetkező időszakban? Na, ne vicceljünk már!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!