Hírek

2010.05.25. 11:46

Esküvő: elfelejtve?

Az idei év első negyedévében kevesebb gyermek született Magyarországon, de a halálozások száma is alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a KSH jelentéséből. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 7 ezer fő volt.

Világgazdaság Online - KSH

Az előzetes adatok szerint az idei év első negyedévében 23 533 gyermek született, 0,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. A halálozások száma 33 254 volt, ami 6,7 százalékos csökkenést jelent a 2009. január–márciusihoz képest. A természetes fogyás 9721 fő volt, 2237-tel kevesebb az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 7 ezer fő volt.

A házasságkötések száma továbbra is csökkenő irányzatot mutat. A 2010 I. negyedévében kötött 3935 házasság 12,2 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

Ezer lakosra 9,5 élve születés és 13,5 halálozás jutott. A természetes fogyás mértéke a 2009. január-márciusi 4,8 ezrelékről 3,9 ezrelékre csökkent. 2010 első három hónapjában ezer élve születésre 4,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,0 ezrelékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. Észak-Alföldön a születésszám csökkenése jelentősen meghaladta az országos átlagot, Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma valamennyi régióban csökkent, ennek mértéke Nyugat-Dunántúlon volt a legkisebb (3,9 százalék), Közép-Magyarországon pedig a legnagyobb (8 százalék).

A házasságkötések száma valamennyi régióban visszaesett, ennek mértéke Észak-Alföldön volt a legnagyobb (17,5 százalék) és Nyugat-Dunántúlon a legkisebb (9 százalék).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!