Hírek

2010.05.07. 13:20

Exkluzív! - Milliárdos bírság várhat az építőipari cégekre

Az utóbbi időszak legnagyobb - milliárdos nagyságrendű - bírságát szabhatja ki a GVH Versenytanácsa, ha bebizonyosodik a vasútépítő kartell, amelyben a hazai építőipari cégek krémje érintett.

Világgazdaság Online


A hivatal még 2007 novemberében indított eljárást a Vegyépszer, a Strabag, a Szentesi Vaútépítő, a Swietelsky-Mávépcell, a Hídépítő Zrt., a Hídépítő Speciál Vízi és Robbantási Munkák Kft.,  a Wiebe Hungaria Vasútépítő, a Hochtief Construction AG., a Középszolg Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Gránit Hungária Építőipari és Szolgáltató Kft., a Resonator Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. és a Kelet-Út Építőipari, Beruházó és Szállítmányozó Kft. ellen.

A versenyhatóság rendelkezésére álló adatok alapján feltételezte, hogy a felsorolt vállalkozások 2006-2007-ben a MÁV és a Nemzeti Autópálya Zrt., valamint jogutódja a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. által a magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodtak a győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról.

A feltételezett megállapodások a szerepek elosztásán túl valószínűleg azt eredményezték, hogy a vállalkozások a tendernyertes pályázataikban a korábbi hasonló munkák átlagárait jelentősen meghaladó egységárakat tudtak alkalmazni, ami adott esetekben jelentős felárat eredményezett számukra. Az ügyet a jövő csütörtökön tárgyalja a versenytanács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!