Hírek

2010.05.12. 12:57

IMF: Magyarországnak a tőkebeáramlás a legfontosabb

Várhatóan idén és jövőre is folytatódik az uniós gazdaság visszafogott talpraállása, de a politikai vezetőknek továbbra is súlyos problémákkal kell szembenézniük - figyelmezet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) májusi előrejelzésében.

Világgazdaság Online - Joób Kristóf

A szervezet szerint a fiskális fegyelem helyreállítása mellett a magas munkanélküliség, illetve a bankszektorban tapasztalható hitelszűke jelentik a legsúlyosabb problémát.

Magyarország és a kelet-közép-európai térség szempontjából ugyanakkor a tőkebeáramlás helyreállítását nevezte kulcsfontosságúnak az IMF tanulmánya.

Több tagországban is aggódnak a költségvetés fenntarthatósága miatt - kommentálta a májusi előrejelzést Luc Everaert, az IMF európai részlegének igazgatóhelyettese. A döntéshozóknak továbbra is rendkívül keskeny mezsgyén kell egyensúlyozniuk, ha biztosítani akarják a növekedés támogatását, és közben azt is el szeretnék hitetni a piacokkal, hogy gazdaságpolitikájuk finanszírozása fenntartható - tette hozzá.

A görög hitelválság miatt elmélyült fiskális bizonytalanságra utalva az IMF külön kiemeli, hogy mennyire nagy szükség lenne az euróövezet "pénzügyi felépítményében" lévő hiányosságok kiküszöbölésére, vagyis arra, hogy a fiskális fegyelmet az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel lehessen kikényszeríteni.

A kelet-közép-európai feltörekvő gazdaságok számára a növekedés külső és belső forrásai közötti egyensúly megteremtését tartja rendkívül fontosnak az IMF, illetve azt, hogy a jövőben elkerüljék a tőkebeáramlásban korábban tapasztalható nagy ingadozásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!