Hírek

2010.05.06. 10:01

Matolcsy: Három év alatt harmadával csökkennek az adók

A felálló kormánynak van forgatókönyve egy esetleges új válságra is - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a leendő nemzetgazdasági miniszter.

MR1 - Világgazdaság Online

Az adócsökkentési tervekről Matolcsy György annyit árult el, hogy a következő három évben harmadával kell mérsékelni a hazai adóterheket. Matolcsy György azt mondta, hogy idén 5-6 százalékon kívánják tartani az államháztartás hiányát, amely szerinte az új kormány növekedéscentrikus gazdaságpolitikája nélkül sokkal magasabb lenne, mint amennyivel a távozó kormány tervezett. Az adócsökkentési tervekről Matolcsy György az MR1-nek annyit árult el, hogy a következő három évben egyharmadával kell mérsékelni a hazai adóterheket.

A jegybank elnökének együttműködési ajánlatára Matolcsy György azt mondta: bár ellenzéki közgazdászként ő is sokat bírálta a nemzeti bank politikáját, gazdasági miniszterként együtt kell működnie a mindenkori jegybankelnökkel.

Matolcsy György korábban a Heti Válasznak elmondta: közel 900 ezer devizahitellel rendelkező család veszélyeztetett helyzetét kell megszüntetni, a kilakoltatásokat fel kell függeszteni. Úgy vélte, nem lehet egy országot talpra állítani úgy, hogy közben emberek százezrei veszíthetik el fejük fölül a tetőt.

Matolcsy György közölte: a gazdaságpolitikai fordulatnak két szakasza lesz. Az első azonnal megindul a kormányváltással, az új kormányszerkezet kialakításával. Meghatározó döntéseket csak gyors, de alapos leltár után szabad hozni, amiből látni fogják, hogy az év közepén milyen azonnali változtatásokra lesz szükség, és lehetőség az adórendszerben, a bürokrácia leépítésében, a növekedés beindítására és a gazdasági versenyképesség megerősítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!