Hírek

2010.05.31. 16:35

Megszorítások Európában – Tüntetések Párizstól Bukarestig

Mindenhonnan nagy nyomás nehezedik Francois Baroin francia költségvetési miniszterre. Mindenekelőtt meg kell őriznie a francia fiskális politika hitelét, ezért – Sarkozy elnök és Fillon miniszterelnök válalásaival összhangban – 2013-ra el kell érnie, hogy az államhaztartás GDP-arányos hiánya a mostani 8,9 százalékról 3 százalék alá csökkenjen.

Világgazdaság Online

Franciaország

A költségvetési kiegyensúlyozását egyrészt alkotmányba foglalandó célként kívánják tenni, ugyanakkor zajlik a konkrét megvalósítás is: a nyugdíjkorhatárt várhatóan 62, esetleg 63 évre emelik – az evvel kapcsolatos tárcaközi egyeztetések már zajlanak.

A nyomásgyakorlás másik terepe az utca: múlt csütörtökön 90 ezer nyugdíjba készülő közalkalmazott tüntetett a korhatáremelés ellen Franciország-szerte, a tiltakozók többek közt magának Baroin-nak a menesztését követelték.

Szakértők egyetértenek benne: a nyugdíjrendszer a jelenlegi deficit 70 százalékáért felelős, átfogó reformja elengedhetetlen. A puszta korhatáremelés mindazonáltal kevés lesz – figyelmetetnek a Financial Timesnak nyilatkozó elemzők –, a jogosultsági idő növelésére, valamint a járulékfizetők körének kiszélesítésére egyaránt szükség lenne.

Románia

A Boc-kabinet a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak, valamint a munkanélküli segélyek 25-15 százalékos lefaragsával kívánja abszolválni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által, a Romániának szánt 20 milliárd eurós hitel feltételéül szabott deficit-lefaragást.

A közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek május 19-ére nagygyűlést szervezetek a fővárosba, amelynek 50 ezer tiltakozója azt kívánta elérni: a kormány ne az ő kárukra egyensúlyozza ki a költségvetés hiányát.

Az egészségügyi dolgozókat tömörítő  CNSRL-Fratia szakszervezet mától a kórházi szolgáltatások szüneteltetését helyezte kilátásba arra az esetre, ha a kormány nem módosítana a kilátásba helyezett megszorító intézkedésein.

Olaszország

A közalkalmazotti szférában tervezett bércsökkentések miatt június 12-re általános sztrájkot helyezett kilátásba a [Demokratikus Balodalhoz kötődő] CGIL szakszervezet, a másik két nyagy szakszervezeti szövetség, a CISL és az UIL pedig „fetételesen csatlakozott” a munkabeszüntetési felhíváshoz.

„Nem járja, hogy a kormány által kért áldozatvállalásból kizárólag a közszféra vegye ki a részét” – nyilatkozta a Worldpressnek a Guglielmo Epifani CIGL-vezér. „Miközben az átlagbérek a magánszektorban 600 euróval haladják meg a közszféráét, ott semmilyen csökkentésre nem kerül sor” – magyarázta Epifani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!