Hírek

2010.05.25. 10:41

Nem csak az adóbevallás lehetne söralátét méretű?

Az elmúlt hetekben sokat emlegetett, „söralátét-méretű” adóbevallás nyomán, egy hasonlóan helytakarékos pályázati dokumentáció lehetőségét vizsgálták meg a Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. (MAPI) szakértői.

Világgazdaság Online

A szakértők összevetették a kiírásokban támogatható tevékenységeket, a bekért adatok jellegét, forrását, ellenőrzésének módját a napjainkban használatos söralátétek méretével, és arra a megállapításra jutottak, hogy a felvetés nem utópisztikus.

Az Operatív Programok  (OP-k) bonyolult, többrétű rendszerét az uniós szabályozás miatt nehézkes (és időigényes) lenne átalakítani. Ezért a MAPI az adott – az EU elszámolási elvárásait kielégítő – OP-k ügyfélre szabott csoportosításával Fejlesztési Programok létrehozását javasolja. Ez a megközelítés lehetőséget teremt egy új támogatási modell kialakítására, s többek között megoldhatóvá teszi az alapvetően nem projekt, hanem beruházás vagy beszerzés támogatását célzó, kisebb pályázati kiírások esetében a drasztikus egyszerűsítést.

A javasolt minta egyszerűségében rejlő erőt azok tudják igazán értékelni, akiknek volt már szerencséjük találkozni hasonló célú pályázati dokumentációval (ma a legegyszerűbb, ún. automatikus elbírálás alá eső pályázati forma is átlagosan 40 oldalas). A cél és a forma e letisztult egysége három feltétel teljesülése esetén valósulhat meg.
 
1. feltétel: jól kategorizálható beruházások
Az automatikus pályázatok kiírásában jól definiálható és kategorizálható beruházási elemeket kell szerepeltetni annak érdekében, hogy azok kiválasztása, vizsgálata és ellenőrzése a lehető leggyorsabb legyen. Egy ilyen kiírásban a MAPI tanulmánya szerint eszköz- (gép, ablak, izzó stb.) és IT infrastruktúra (hardver és szoftver) beszerzését, ingatlan bérlést és fejlesztést, marketing- és képzési tevékenységet, valamint bérköltségeket lenne célszerű támogatni.
Tekintettel arra, hogy egy kiírás – a MAPI javaslata alapján – több OP-ból is kínálhat támogatást, a kitöltéskor egy legördülő menü segítségével meg kell jelölni azt a tevékenység-kategóriát, ami az adott OP-hoz tartozást rögzíti. A legördülő menüt úgy kell kialakítani, hogy a választott tevékenység mellett csak a megfelelő programokat jelenítse meg, például: eszköz beruházás – vállalkozás fejlesztése (GOP), energetikai korszerűsítés (KEOP).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!